Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. kedd, Jolán, Vid

Radikális változások a Citadellán

Újbuda   |   2021, május 5 - 09:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tervek szerint ez év második felében elkezdődhet a Gellért-hegyi Citadella átépítése, és ha a most közzétett látványterveknek megfelelően fejeződik be, akkor nehéz lesz ráismerni a több mint 170 esztendős erődítményre.

Az már korábban ismert volt, hogy a 20 milliárd forintos állami beruházással elkészülő felújítás nyomán a Citadellában helyet kap egy kiállítás a magyarság szabadságküzdelmeiről, a belsejében pedig park lesz medencével. Az Artist Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. látványterveiből mostanra az is kiderült, hogy a Duna felé néző kerek bástya (rondella) falát a Szabadság-szobor mögötti részen megbontják, és onnan impozáns lépcsősor vezet majd a parkosított belső udvarra. A vele szemben lévő rondella falába is széles átjárót vágnak az udvar felé, emellett két oldalsó lépcsőt is kiépítenek. A Szabadság híd felé néző oldalra nyíló lépcső aljába eredetileg szőlőskertet képzeltek el (a Gellért-hegy a 19. század végéig híres borvidék volt, amíg a filoxéra ki nem pusztíotta a szőlőket), de a legújabb hírek szerint inkább nem bolygatják meg a védett növények élőhelyét. A Tabánra néző oldalra vezető lépcsőről a tervezett Gellért-hegyi sikló fogadóállomását is el lehet majd érni.

A siklót a 25 százalékban a Budapesti Közlekedési Központ, fennmaradó részében magánbefektetők kezében lévő Gellérthegyi Sikló Kft. tervezi megépíteni, koncessziós alapon, a Hegyalja út felől (ehhez mintegy száz fát kell kivágni). Egy tavaly júliusi kormányhatározat szerint viszont a kormány a fővárossal egyetértésben úgy döntött, hogy közberuházásként valósítják meg a siklót – emlékeztetett április 23-án a Facebookon Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Bejegyzése szerint a Fővárosi Kormányhivatal arról tájékoztatta, hogy a sikló építési engedélye februárban lejárt, és nem lehet meghosszabbítani.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Új igazgatót kap a Karinthy Színház  

– Július 1-jétől Berettyán Nándor vezeti igazgatóként a Karinthy Színházat – jelentette be Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára. A 28 éves színész 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetemen, Vidnyánszky Attila osztályában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.