Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. péntek, Adorján, Adrián

Rangos mezőnyben ért el sikereket a BME vegyész kara

Újbuda   |   2018, január 15 - 13:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nívós nemzetközi elismerésben részesültek a BME és a Miskolci Egytem vegyészmérnök kutatói valamint ipari partnerük, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. közös kutatói csapata.

Erős nemzetközi mezőnyben az Institution of Chemical Engineers (IChemE) szervezet pályázatát 15 különböző kategóriában hirdették meg, az egyes csoportokban a 8 legígéretesebb pályázó jutott be a döntőbe. A magyar tudósok korszerű, gazdaságos és innovatív ipari technológiai szennyvíztisztító eljárása a „Water Award 2017” díj második legjobbjának bizonyult idén (pályázatuk címe: „Újszerű, gazdaságos eljárás és berendezés hulladékvizek szervesanyag-tartalmának eltávolítására és újrahasznosítására”). A kutatócsoport nevében Tóth András József, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszékének adjunktusa vette át az elismerést az angliai Birminghamben.

- A kifejlesztett technológiával a tavalyelőtt elindult európai uniós törekvéseket is megelőztük: a gyógyszeripari vállalatok sok illékony szerves szennyezőanyagot bocsátanak ki működésük közben, amelyek többnyire a technológiai hulladékvizekbe kerülnek. A mi eljárásunk korát megelőzve, már 3-4 évvel ezelőtt a gyakorlatban is megvalósította ezeket a közösségi tendenciákat – mondta Mizsey Péter, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének és a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszékének egyetemi tanára, a kitüntetett kutatócsoport koordinátora. Mintegy másfél évtizeddel ezelőtt merült fel az igény arra, hogy a gyógyszeripari vállalatok saját maguk kezeljék a működésük közben keletkező ún. „finomkémiai technológiai hulladékvizeket”. - A fővárosban székelő cégek nem alkalmazhatták a hagyományosnak számító biológiai szennyvízkezelési eljárásokat: a gyárak köré épült lakóépületek a megengedett védőtávolságon belül vannak, és a hulladékvizek is sok esetben túl tömények vagy mérgezőek voltak ahhoz, hogy a biológiai szennyvíztisztítást közvetlenül alkalmazhassuk – idézte fel a kezdetekről a díjazott kutatócsoport vezetője, hozzátéve: egy évtizeddel ezelőtt kezdtük meg a közös munkát ipari partnerünkkel, az EGIS Gyógyszertárak Zrt-vel, és számos lehetséges hulladék-semlegesítési eljárás hatását és sikerességét vizsgáltuk. A több módszer közül végül a szennyvízkomponensek relatív illékonyságának különbözőségén alapuló technológia mellett tették le voksukat.

A műegyetemi kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel sikerült a szerves halogénvegyületeket eltávolítani a csatornázásra kerülő hulladékvízből. Eljárásuk annyira eredményes, hogy annak alkalmazásával a szerves halogének koncentrációja a kibocsáthatósági határérték alá (1 ppm) csökkenthető a hulladékvízben.

- A fenntarthatóság jegyében az elkerülhetetlen emissziók káros hatását szerettük volna csökkenteni, miközben hulladékmentes tisztítási technológia kialakítására törekedtünk – fejtette ki a további célokról Mizsey Péter. A természetben uralkodó folyamatot leképezve egy anyagvisszanyeréssel összekapcsolt körforgásos gazdasági eljárást dolgoztak ki: a szennyvízből kivont anyagok újrahasznosítására tettek javaslatot kutatótársaival és az üzemi szakemberekkel. Például a hulladékvíz kezelése közben kinyert oldószereket festékhígítóként alkalmazhatják a későbbiekben. - Szem előtt tartottuk az elvet, miszerint a természetben mindig minden újrahasznosul. Több gyakorlatban megvalósult minta inspirált minket, így például a használt autógumik esete, amelyeket nyersanyagként új autógumik gyártáshoz vagy játszóterek alapzatához is felhasználnak - mondta.

A körülbelül egy évtizeden át tartó kutatási munkában szoros kapcsolat alakult ki a kar és ipari partnere, valamint a BME és a miskolci társintézmény között. A Műegyetem részt vett a kísérletek megtervezésében, végrehajtásában és a megvalósításban, valamint a gyári rektifikációs és szűrőrendszerek üzembe helyezésében.

A műegyetemi oktató által koordinált kutatócsoport innovációja több díjat is elnyert az elmúlt időszakban, ám Mizsey Péter szerint a most átvett kitüntetés mind közül a legnívósabb. Már a döntőbe kerülés is komoly eredménynek számít ezen a nemzetközi versenyen, ám a második hely és a „highly commended” minősítés minden képzeletünket felülmúlta. A kutatók a módszer jövőbeli fejlesztéseit a Miskolci Egyetemmel közösen folytatják, valamint megalakították a BME Környezeti és Folyamatmérnöki Kutatócsoportot a témában zajló műegyetemi tudományos feladatok elvégzésére. Mérnökként büszkeséggel tölt el minket, hogy elgondolásunk úgy működik, ahogy megálmodtuk, megterveztük, és ahogy kell. Célunk, hogy a jövőben a környezet elhasználódásának megakadályozása mellett az ipart újabb ’zöld’ technológiákkal fejlesszük – zárta gondolatait Mizsey Péter.

forrás:BME

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb szigorításokról döntött a kormány  

A kormány mai döntése értelmében az óvodák, általános iskolás április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az általános iskolákban is digitális oktatásra állnak át. A közép- és felsőoktatásban is marad a digitális oktatás.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.