Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. vasárnap, Taksony

Spin-Off: a startup nem csak a férfiaké

Újbuda   |   2017, április 11 - 14:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

2014 óta negyedik alkalommal rendezik meg a Woman Startup Competition női startup versenyt. Az alapító Müller Tamás és Lukács Andrea fő célja, hogy a nők önbizalommal tárják ötleteiket a férfi befektetők elé, az üzleti életben ugyanis még mindig jellemző a férfi többség. A verseny kitalálói a Spin-Off Klubban meséltek a szervezésről, az induló csapatokról és a nemzetközi piacról április 10-én a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Müller Tamás egy fotózással kapcsolatos startup során szembesült azzal, mennyi hölgy küzd önértékelési problémákkal. Egyre többen kérték a segítségét vállalkozások ügyében is, ez adta az alapötletet a versenyhez. Lukács Andrea két gyermekét felnevelte, majd elhatározta, hogy valami hasznosba fog, és a női startup verseny szervezői közé is kellett egy nő. Így találtak egymásra Tamással.

A Woman Startup Competition hivatalosan egy női megmérettetés, de senkit nem szeretnének kizárni, így a szabály az, hogy a csapatoknak minimum felerészben nőkből kell állniuk - nem az a cél, hogy elkülönítsék a nőket, hanem az, hogy bátorságot merítsenek, és később minél többen legyenek. A versenyt eredetileg Közép-Kelet-Európában hirdették meg, mára viszont teljesen nemzetközivé vált. 2014-ben nagyjából 50-100 csapat indulhatott - már nem emlékeznek a pontos adatokra -, egy évre rá 100 fölé emelkedett a számuk. Tavaly 168 csapat nevezett, közülük csak 18 volt magyar, de a döntőkbe sokan kerültek be, és jól szerepeltek a nemzetközi zsűri előtt. Idén - becslések alapján - háromszáznál is több csapat indult; a folyamatos növekedés egyértelműen az alapítókat dicséri. A 2017-es elődöntőket hét országban tartották meg, a döntő Londonban lesz.

A verseny szervezése mellett Tamás és Andrea felkészítést is nyújtanak, mentorok segítik a csapatok jó szereplését. Az ötlet részletes kidolgozása után arra is megtanítják a jelentkezőket, hogyan tartsanak kifogástalan prezentációt akkor is, ha két perc áll rendelkezésükre. Tamás úgy véli, ugyan adnak tanácsokat, de mindenkinek a saját útját kell járnia: kell néha hibázni, tanulni a hibákból, és újra megpróbálni. Andrea azt szereti a legjobban, amikor láthatja, mekkorát fejlődött egy csapat.

Garantált sikereket még a győztesnek sem ígérnek, ám a versenyeket potenciális befektetők is végigkövetik, a sok munka előbb-utóbb megtérülhet. Igyekeznek követni a csapatok jövőjét is, a régi versenyzők pedig visszatérhetnek mentorálni az új tehetségeket. Andrea és Tamás egyetértenek abban, hogy a kor nem számít, minden korosztálynak megvannak a maga előnyei, de akárhány éves is a leendő vállalkozó, mindig gyarapítania kell a tudását.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.