Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Spin-Off Klub: vállalkozz akadálymentesen

Újbuda   |   2016, április 8 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fogyatékkal élő emberek és a vállalkozások témakört taglalta a Spin-Off Klub két különleges vendég segítségével április 4-én. Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány kuratóriumi elnöke a januárban megnyílt Nem Adom Fel kávézót mutatta be, Dobai Tibor térinformatikus a Route4U akadálymentes útvonaltervezőjét.

A Corvinus Egyetem diákszervezete, az EVK Szakkollégium társszervezésében zajlott a legutóbbi Spin-Off Klub. Ezen bemutatták a Route4U-t, a világ első olyan útvonaltervezőjét, amely járda- és gyalogátkelő-adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva, személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival vagy más guruló eszközzel közlekedők részére.

Az eredetileg mobil alkalmazásnak indult mára már komplex rendszer webes felületét a route4u.org címen lehet elérni. A tervezők legfőbb célja, hogy olyan eszközt adjanak az emberek kezébe, amelynek segítségével önbizalommal mernek utcára lépni, indulnak dolgozni, költenek, szórakoznak, élnek. A Route4U segítségével számos adat elérhető, bárki előre láthatja, hogy egy üzlet, kávézó, étterem, bank, gyógyszertár vagy középület akadálymentes-e, és rendelkezik-e akadálymentes mellékhelyiséggel. Ezek az adatok viszont az OpenStreetMap térképi adatbázisából származnak, amelyet időről-időre frissíteni kell.

A Nem Adom Fel Cafe & Bar az első fogyatékossággal élő emberek által alapított és működtetett kávézó Budapesten. Dolgozóinak 90 százaléka sérült élethelyzetben él, vagy megváltozott munkaképességű. A kávézó egy integrált közösségi tér és kulturális programokat befogadó helyszín is egyben, amely bárkinek lehetőséget teremt az egymás iránti elfogadáson és felelősségen alapuló emberi kapcsolatok kialakítására, ápolására. A nyolcadik kerületi hely a Baross utca 86. szám alatt működik, de bejárata a Magdolna utca felől van. - Hisszük, hogy attól még, hogy valaki sérült élethelyzetben születik, tele van ajándékkal. Lehetősége van arra, hogy sok mindent adjon a környezetének – fogalmazott Dely Géza. Ez az alapállás határozza meg az alapítvány működését és tevékenységét, cél, hogy ez a gondolkodásmód és attitűd jellemezze a kávézót is. A kávézó klasszikus kávézói kínálattal nyílt meg, de hamarosan meleg étel és alkohol árusítás is lesz. Dely Géza a pozitív tapasztalatok után elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan Budán is ilyen kávézó nyíljon.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Isten éltesse Törőcsik Marit!  

Kerületünk díszpolgára, minden idők legtöbbet díjazott magyar színésznője, Törőcsik Mari ma ünnepli 85. születésnapját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.