Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tétele érdekében kérdezték meg nemrég rajz és szöveges pályázat keretében az alsós gyerekeket, hogy melyek azok az ételek, amelyeket szívesen látnának az intézmények büféiben. A kívánságlisták négy téma köré épültek, ezek: Egészséges termékek reklámozása, Büfé kirakat, A mi büfénk, valamint az Étlap voltak. A pályázatra összesen 54 pályamű érkezett, elkészítésükben 14 felkészítő tanár segédkezett.
- Hónapok óta dolgozunk azon, hogy a büfék kínálatát átalakítsuk, de ezt semmiképpen sem akarjuk rákényszeríteni az iskolákra – fogalmazott Király Nóra. Elmondása szerint felméréseket készítettek, egyeztettek az iskolák igazgatóival és a KLIKK-el is. A rajzpályázatot azért is hirdették meg, hogy a szülőket is bevonják a párbeszédbe. A gyerekek munkáiból egyértelműen kiderül, hogy tudják mit jelent az egészséges táplálkozás. Rajzaik nyomán tovább folyik a közös gondolkodás annak érdekében, hogy szeptembertől egy egészségesebb kínálat várja őket az iskolákban. Kovácsné Tapolcsányi Valéria a Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, náluk az elsősöknek és másodikasoknak nem szabad büfézniük, és a felsőbb évfolyamosok közül is inkább ötödik osztálytól jellemző igazán a vásárlás. Kovácsné szerint a büfé kínálata kényes ügy, mivel meg kell találni az egészséges egyensúlyt, a zöldség, a gyümölcs, a joghurt, a tejtermék, valamint a szénhidrát között. Ahhoz, hogy egyáltalán legyen büfé az iskolában, bevétel is kell. Ha csak almát, répát árulnának, a gyerekek valószínűleg nem sűrűn vásárolnának, és emiatt be kellene zárni. Ellenben van szülői igény a működésre, mivel a nagyobbak szülei nem mindig érnek rá szendvicset készíteni, és inkább pár száz forinttal engedik iskolába reggel csemetéiket. - A csokikat, cukrokat igyekszünk kivenni a büfé kínálatából, de a müzli szeleteken túl egy-két klasszikus Sport és Balaton szelet be-becsúszik – fogalmazott az iskola igazgatója.
H. L.