Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. vasárnap, Antal, Anett

Sulibüfé egészségesen?

Újbuda   |   2016, április 14 - 10:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sulibüfé egészségesen címmel hirdetett rajzpályázatot az Újbudai Pedagógiai Iroda, melynek ötletgazdája Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester volt. A díjátadóra az önkormányzat tárgyalótermében került sor április 13-án.

Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tétele érdekében kérdezték meg nemrég rajz és szöveges pályázat keretében az alsós gyerekeket, hogy melyek azok az ételek, amelyeket szívesen látnának az intézmények büféiben. A kívánságlisták négy téma köré épültek, ezek: Egészséges termékek reklámozása, Büfé kirakat, A mi büfénk, valamint az Étlap voltak. A pályázatra összesen 54 pályamű érkezett, elkészítésükben 14 felkészítő tanár segédkezett.

- Hónapok óta dolgozunk azon, hogy a büfék kínálatát átalakítsuk, de ezt semmiképpen sem akarjuk rákényszeríteni az iskolákra – fogalmazott Király Nóra. Elmondása szerint felméréseket készítettek, egyeztettek az iskolák igazgatóival és a KLIKK-el is. A rajzpályázatot azért is hirdették meg, hogy a szülőket is bevonják a párbeszédbe. A gyerekek munkáiból egyértelműen kiderül, hogy tudják mit jelent az egészséges táplálkozás. Rajzaik nyomán tovább folyik a közös gondolkodás annak érdekében, hogy szeptembertől egy egészségesebb kínálat várja őket az iskolákban. Kovácsné Tapolcsányi Valéria a Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, náluk az elsősöknek és másodikasoknak nem szabad büfézniük, és a felsőbb évfolyamosok közül is inkább ötödik osztálytól jellemző igazán a vásárlás. Kovácsné szerint a büfé kínálata kényes ügy, mivel meg kell találni az egészséges egyensúlyt, a zöldség, a gyümölcs, a joghurt, a tejtermék, valamint a szénhidrát között. Ahhoz, hogy egyáltalán legyen büfé az iskolában, bevétel is kell. Ha csak almát, répát árulnának, a gyerekek valószínűleg nem sűrűn vásárolnának, és emiatt be kellene zárni. Ellenben van szülői igény a működésre, mivel a nagyobbak szülei nem mindig érnek rá szendvicset készíteni, és inkább pár száz forinttal engedik iskolába reggel csemetéiket. - A csokikat, cukrokat igyekszünk kivenni a büfé kínálatából, de a müzli szeleteken túl egy-két klasszikus Sport és Balaton szelet be-becsúszik – fogalmazott az iskola igazgatója.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

"A legszebb konyhakertek"  

“A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.