Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Szent Vince szerint jó lesz az idei szőlőtermés

Újbuda   |   2015, január 28 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Januárban országszerte Szent Vincére, a borászok és szőlőtermelők védőszentjére emlékeznek. A budafoki Promontorium Borlovagrend tagjai a Kelenhegyi úti pihenőnél, a Szent Vince szobornál gyűltek össze az év első „termésjós” napján és emlékeztek meg a védelmezőről bőséges gyümölcshozamot ígérő szőlővesszővel, egyházi áldással, újborral és pogácsával.

Szent Vince ünnepe a fény győzelmébe, a tavasz eljövetelébe és a gazdag termésbe vetett hit ünnepe, amelyet sok helyen bállal is ünnepelnek farsang idején. A Promontorium Borlovagrend tagjai a hagyományoknak megfelelően emlékeztek meg az esős napon a bor védőszentjéről és fohászkodtak a jó termésért. Az eseményt nem véletlenül tartották a Gellérthegyen, a térség ugyanis már a török időkben a budai borvidék gazdagon termő lankáihoz tartozott. Az út sarkán álló szobrot a Kelenhegyi úti művészházban alkotó Czinder Antal szobrászművész készítette. A sokáig elhanyagolt területet a Borlavagrend vette pártfogásába, az önkormányzat pedig néhány éve pihenőhelyet alakított ki a szobor körül.

Szent Vince szerint jó lesz az idei szőlőtermés

Január 22-e az első olyan nap az évben, amelynek időjárása meghatározhatja az éves szőlőtermést. - Sok nyelven ismert még a régi mondás, mely szerint „ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince” – mondta Sárkány Péter borlovag. Hagyomány szerint azzal is fokozható a termést, ha ezen a napon magas a borfogyasztás, Szent Vince ünnepe ugyanis „dologtiltó” nap, amikor a szőlősgazdák mise után áldomást ittak és következtettek az évjárat szőlő- és bortermésére.

Urbán András, a borlovagrend nagymestere szerint Szent Vince patrónussága nevének népies értelmezéséből ered és Franciaországon kívül Elzászban, Dél-Németországban és Ausztriában is tiszteletben részesítik a keresztény bortermelők.

A Promontorium Borlovagrend tagjai a lehető legnagyobb tisztelettel és csodálattal vannak a bor iránt. Andrásfay-Szerencse Ödön rendtag verseinek több mint ötöde szól a borról, mivel szerinte annak lelke, szakralitása van. Egy rendtársa úgy véli, a bor semmihez nem hasonlítható érzelmi szálat indít el fogyasztójában.

(T.D. – ÚjbudaTV)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sziréna ellenőrzés!  

2019április2410:00
»
2019április2517:00

A lakossági riadalom elkerülése érdekében tájékoztatjuk a lakosságot,hogy 2019. április 24-25-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a nem működő vagyhibás lakossági riasztóberendezések felülvizsgálatát végzi javítás céljából. A felülvizsgálat a berendezések működtetésével járhat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.