Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 25. vasárnap, Lajos, Patrícia

Szent Vince szerint jó lesz az idei szőlőtermés

Újbuda   |   2015, január 28 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Januárban országszerte Szent Vincére, a borászok és szőlőtermelők védőszentjére emlékeznek. A budafoki Promontorium Borlovagrend tagjai a Kelenhegyi úti pihenőnél, a Szent Vince szobornál gyűltek össze az év első „termésjós” napján és emlékeztek meg a védelmezőről bőséges gyümölcshozamot ígérő szőlővesszővel, egyházi áldással, újborral és pogácsával.

Szent Vince ünnepe a fény győzelmébe, a tavasz eljövetelébe és a gazdag termésbe vetett hit ünnepe, amelyet sok helyen bállal is ünnepelnek farsang idején. A Promontorium Borlovagrend tagjai a hagyományoknak megfelelően emlékeztek meg az esős napon a bor védőszentjéről és fohászkodtak a jó termésért. Az eseményt nem véletlenül tartották a Gellérthegyen, a térség ugyanis már a török időkben a budai borvidék gazdagon termő lankáihoz tartozott. Az út sarkán álló szobrot a Kelenhegyi úti művészházban alkotó Czinder Antal szobrászművész készítette. A sokáig elhanyagolt területet a Borlavagrend vette pártfogásába, az önkormányzat pedig néhány éve pihenőhelyet alakított ki a szobor körül.

Szent Vince szerint jó lesz az idei szőlőtermés

Január 22-e az első olyan nap az évben, amelynek időjárása meghatározhatja az éves szőlőtermést. - Sok nyelven ismert még a régi mondás, mely szerint „ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince” – mondta Sárkány Péter borlovag. Hagyomány szerint azzal is fokozható a termést, ha ezen a napon magas a borfogyasztás, Szent Vince ünnepe ugyanis „dologtiltó” nap, amikor a szőlősgazdák mise után áldomást ittak és következtettek az évjárat szőlő- és bortermésére.

Urbán András, a borlovagrend nagymestere szerint Szent Vince patrónussága nevének népies értelmezéséből ered és Franciaországon kívül Elzászban, Dél-Németországban és Ausztriában is tiszteletben részesítik a keresztény bortermelők.

A Promontorium Borlovagrend tagjai a lehető legnagyobb tisztelettel és csodálattal vannak a bor iránt. Andrásfay-Szerencse Ödön rendtag verseinek több mint ötöde szól a borról, mivel szerinte annak lelke, szakralitása van. Egy rendtársa úgy véli, a bor semmihez nem hasonlítható érzelmi szálat indít el fogyasztójában.

(T.D. – ÚjbudaTV)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés  

Pénteken nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.