Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

Sziklakertek: kertészkedjünk bátran!

Újbuda   |   2017, május 24 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szinte minden igényes kert napos, lejtős zugában akad egy szép, virágos sziklakert. A kisebb-nagyobb fehéres kövek között megbúvó virágos növények a vad természet egyszerűségét idézik. Hogy a sziklakert egész évben szép legyen, fontos a megfelelő hely kiválasztása – állítja a szakember.

Mivel a sziklakerti növények többsége fényigényes, mindenképpen napos helyet válasszunk – javasolja Gáfor Gergő, a Fitoland Kft. okleveles kertészmérnöke. Érdemes egyforma színű, stílusú köveket használni, amiket úgy kell elhelyezni, hogy minél természetesebb hatást keltsenek. Szinte bármilyen napos helyre való alacsony növekedésű növény beültethető (kövirózsától a törpefenyőkön át, egészen a fűszernövényekig). A sziklakert éke lehet például: a szélsőségesen szárazságtűrő, a tűző napot kedvelő növény a Kövirózsa (Sempervivum). Ez évről-évre egyre több tősarjat hozva elfoglalja a kövek közti területeket.

A varjúhájfélék változatos fajtái zöld, bordó sárga leveleikkel díszítenek. Szeretik a tűző napot és kevés vizet igényelnek. Érdemes minél több különböző fajtát ültetni.

Most célszerű kiválasztani az ilyenkor virágzó Lángvirágot (Phlox), egészen nyár elejéig hozza virágait a Kőtörőfű (Saxifraga), amelynek egyre nagyobb „párnácskáin rengeteg virág díszeleg minden évben. Kedvelt sziklakerti növény a Törpe luc (Picea abies Little Gem), amely lassú növekedése és igénytelensége miatt szinte minden sziklakertben megtalálható.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság  

Jönnek az ünnepek, amikor a családok, a társaságok találkozni akarnak – mit tanácsol dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos látva a fertőzöttek magas számát? Tavaly nagy elővigyázatosságra intett, de idén már elég sokan beoltatták magukat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.