Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. szerda, Tekla

Színház idegenvezetés túrával

Újbuda   |   2017, november 13 - 13:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több állomásos színházi idegenvezetéssel kiegészített túra indult a B32 Galéria és Kultúrtérből november 11-én. A séta állomásai a Karinthy Színház, a MU Színház, az Artus Stúdió és a Szkéné Színház voltak, ahol művészeti vezetők, színigazgatók mutatták be az intézmények mindennapjait.

Éppen Dolmány Attila színész-rendező próbált a színpadon, amikor megérkeztek a látogatók a B32 Galéria és Kultúrtérből induló több turnusváltással gazdagított színházi idegenvezetésre. A túrázók négy kerületi színház függöny mögötti titkaiba, az öltözők, színészek, kellékesek, díszletezők világába tekinthettek. Kalauzuk többek között Karinthy Márton színigazgató és Erős Balázs, a MU-Színház művészeti vezetője volt, akik szerint a színházat megszerettetni ma már nem feladat, hiszen fiatalok és idősebbek egyaránt érdeklődnek a darabok iránt.

A „kultúra” gyülekező és indulási helyszíne a B32 volt, ahol Karinthy Márton színigazgató tartott előadást a színházi munkáról, a színházi mindennapokról. Szerinte a közönség szinte állandó, a színházat évtizedek óta látogató törzstagok már messziről köszönnek egymásnak, de mindig feltűnnek új arcok is a nézők között. Karinthy Márton szerint a túra célja, hogy a függöny mögötti világ feltáruljon azok számára, akiket ez érdekel. Nem kell a színházat megszerettetni, hiszen, aki kedveli, úgyis megnézi a darabokat.

A Karinthy Színház elsősorban magyar klasszikus darabokat mutat be, de nem hiányoznak a repertoárból a külföldi, kortárs művek sem. Ezekhez igazítják a díszletet, a kellékeket, a világosítást és a hangosítást. A B32-ből busszal mentek a túrázók a Karinthy Színházba, a turnus érkezésekor a XIV. René című darab díszletének titkait fedte fel az igazgató.

Kortárs művekre, táncelőadásokra inkább a fiatalok kíváncsiak, de számos alkalommal térnek be idősebbek is – mondta Erős Balázs, a MU-Színház művészeti vezetője. A náluk bemutatott színművek többségében modern darab, főként fiatal társulatok, színészek közreműködésével. A MU-Színházban számos más kulturális programot is tartanak gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és az idősebbeknek is.

A túra következő állomása a Sztregova utcai Artus Stúdió, végállomása a Szkéné Színház volt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Látótér Steinkohl Erikával

Azt szokták mondani, hogy egy kiadós nevetés szépít is, gyógyít is, és átsegít a hullámvölgyeken. A Látótér vendége Steinkohl Erika színésznő, az AradiVarga Show állandó vendége, mint ahogyan az a műsorból is kiderül, elég sokat tud a nevetésről. Ha teheti derűvel és humorral fogadja az életben még a problémákat is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy felszínesen áll a világhoz. Magával és környezetével szemben is kritikus és magasra teszi a mércét...

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.