Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. hétfő, Tünde

Szobrot avattak Mathiász János emlékére

Újbuda   |   2017, június 21 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mathiász János világhírű szőlész-borász bronz mellszobrát avatták fel a Szent István Egyetem Budai Campusán június 8-án. Az eseményt megelőzően emlékkonferencián idézték fel a tudós napjainkig ható munkásságát.

Mathiász János (1838-1921) a magyar és a világ szőlészet megmentőjeként kezdte munkáját, amikor a filoxéravész elpusztította a szőlőtőkéket világszerte. Grandiózus munkával 3700 fajtát nemesített. Munkásságának első földrajzi területe a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, ahol ő honosította meg a csemegeszőlő termesztését. Boraival, csemegeszőlőivel több mint kétszáz világversenyt nyert meg. Mathiász féle szőlőültetvény jelenleg is van szerte a világon, fajtái az azóta is eredményes első amerikai borklaszter pillérei. Munkásságának ma is élő lenyomatát megtalálni Kaliforniában, Argentínában, Izraelben, Tunéziában, a Krímben, Dél-Afrikában, Dél-Koreában és Kínában is.

A 95 centiméteres bronz mellszobor egy 140 centiméteres mészkő talapzaton áll a K és G épület közötti parkoló közepén található növénycsoport elején. Lelkes Márk szobrászművész műve az alkotó munka szeretetére emlékezteti a Budai Campus hallgatóit és a Budai Arborétum látogatóit. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Tarlós István Budapest főpolgármestere fővédnökségével, Simicskó István honvédelmi miniszter és Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere védnökségével zajló eseményre érkezőket Vesztergám Miklós tárogató játékkal várta az intézmény aulájában. A program Palkovics László rektorhelyettes köszöntőjével kezdődött, amiben bemutatta a Budai Campus történetének főbb állomásait.

Mathiász János munkásságát Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Mathiász Gábor, a Mathiász Életmű Program elnöke, az ünnepelt dédunokája, Koczor Kálmán, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Báló Borbála szőlészeti tanszékvezető méltatta. Nyitrainé Sárdi Diána Borászati tanszékvezető a borkészítés szakmai feltételeiről tartott előadást. Végül Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas operettprimadonna valamint Faragó András színművész közös műsora zárta az aulai programot. Szoboravató beszédet Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott. A szobor szentelését az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának lelkészei végezték.

forrás:szie hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.