Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. kedd, Apollónia

Támogatás nagycsaládok autóvásárlásához

Újbuda   |   2019, szeptember 2 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nyáron elindult családvédelmi akcióterv részeként a legalább három gyermeket nevelő családok támogatást vehetnek igénybe új autó vásárlásához. A július óta benyújtható kérelmeket a Magyar Államkincstár (MÁK) bírálja el – a nagy érdeklődés miatt akár 30 napnál hosszabb is lehet ez a folyamat.

Az igénylést 2022. december 31-éig adhatják be, akik legalább három gyermek után jogosultak családi pótlékra. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekek életkortól függetlenül figyelembe vehetők, ahogyan a még meg nem született harmadik gyermek is, a várandósság 12. hetétől. Bizonyos feltételek esetén a gyámként nevelt gyermekek is figyelembe vehetők.
Minden esetben rendelkeznie kell az igénylőnek vagy házastársának, élettársának érvényes, legalább „B” kategóriás jogosítvánnyal, feltétel továbbá a magyarországi bejelentett lakóhely, és az igénylőnek nem lehet állami hatóságnál nyilvántartott tartozása. Egy család csak egy gépjárműre igényelhet támogatást, de ha a jármű elkerül az igénylésre jogosult szülőtől (például válás, lopás stb.), akkor új igénylést lehet benyújtani.
A támogatás összege az autó bruttó vételárának 50 százaléka, de legfeljebb 2,5 millió forint lehet. Az igénylőlapon nem szükséges a gépjármű árát feltüntetni, és az igényelt pontos összeget sem, ehelyett érdemes a maximumot beírni. A jogosultság megállapítása után a szerződésen szereplő bruttó vételár alapján az Államkincstár kiszámolja a pontos összeget, és annyit utal a kereskedőnek.
Az igénylés beadható személyesen a MÁK ügyfélszolgálatán, a kormányablakokban, postán, illetve elektronikusan is, ügyfélkapun (https://szuf.magyarorszag.hu) keresztül. Az igénylőlaphoz csatolni kell az igénylő érvényes azonosító okmányának másolatát – például a jogosítványét –, illetve két nyilatkozatot, melyek felhatalmazzák a bírálót az igénylő és házastára/élettársa adatainak ellenőrzésére más állami hatóságoknál. Így nem szükséges igazolásokat csatolni az igényléshez.
Pozitív döntés esetén tértivevényes küldeményként kap igazolást az igénylő, amelyet az autókereskedés válthat be a MÁK-nál a sikeres adásvételt követően. Az igazolás fél évig érvényes, de mivel sok modellt csak ennél több idő elteltével tudnak szállítani, ezért meghosszabbítható, ha a feltételek továbbra is teljesülnek. A rendelési idők miatt érdemes tudni, hogy legfeljebb 2000 kilométert futott bemutató autó vásárlására is kérhető a támogatás.
A Casco biztosítást az állam nem teszi kötelezővé, de ha kötnek az autóra, akkor a kincstárt társbiztosítottként jegyzik be a biztosítók. Az átvett gépjármű hátsó ablakára a kereskedésben felhelyezik a „Családbarát Magyarország” matricát, és az átvételt követő három évben nem szabad a kocsit sem átalakítani, sem elidegeníteni, csak abban az esetben, ha műszaki állapota miatt véglegesen kivonták a forgalomból, illetve ha ellopták. A gépkocsi törzskönyvét ezért nem az igénylő, hanem a MÁK kapja meg a Közlekedési Hatóságtól, ezt a tulajdonos a hároméves elidegenítési tilalom lejártát követően kérheti ki.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.