Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 24. szombat, Bertalan

Társasházi problémák kezelése

Újbuda   |   2019, április 26 - 11:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Számos problémát vet fel, hogy a társasházak különböző nyilvántartásokban (ingatlan, lakcím, postai cím) szereplő címadatai nem feltétlenül egyeznek meg egymással – állt a Közös Képviselők Klubjának márciusi összejövetelére készített tájékoztatóban.

A Központi Címregiszter (KCR) célja, hogy az itt szereplő adatok pontosak és naprakészek legyenek. A címnyilvántartás ellenőrzése folyamatban van, ezért az önkormányzat kéri a közös képviselőket, hogy az általuk kezelt kerületi társasházaknak a földhivatal által már befogadott alapító okiratát, adott esetben a módosított alapító okiratát is küldjék el a Központi Rendszerben (KRID: UJBUDA 202117330, címzett: BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA) vagy Simon Péter simon.peter@ujbuda.hu e-mail címére.
Vannak olyan többlakásos házak, amelyek nincsenek albetétesítve, így a lakások nem szerepelnek a földhivatali nyilvántartásban, ami sok nehézséget okozhat. A megoldás az lehet, ha a tulajdonosok közössége mielőbb pótolja, illetve elkészítteti a társasházi alapító okiratot, majd a földhivatali befogadás után eljuttatja a fenti elérhetőségekre.
A társasházi lakók között előfordulhatnak olyan problémák, amelyek megoldásához a közös képviselő vagy a hatóság közreműködését kívánják igénybe venni. Egyes ügyekben a lakónak személyesen vagy meghatalmazott útján kell eljárnia, mint az állattartás vagy a szomszéd életvitele. Ilyenkor a közös képviselő közvetíthet, de a kizárólag kérelemre induló (például birtokvédelmi) eljárásokban csak külön meghatalmazással vehet részt.
Birtokvédelmi eljárást az kezdeményezhet, akit birtoklásában indokolatlanul és szükségtelenül zavarnak. Hangoskodás, zajos tevékenység miatt csendháborítás szabálysértési eljárás kezdeményezhető. Feljelentést a Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Hatósági Főosztályánál (Bocskai út 39–41.) lehet tenni, azonnali segítségért a rendőrséghez lehet fordulni (BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitányság: Bocskai út 90., telefonszám: 381-4300). A feljelentésnek tartalmaznia kell az eset leírását, helyszínét, időpontját, a csendháborító nevét, címét és lehetőség szerint tanúkat is.
A Közös Képviselők Klubja áprilisi összejövetelén a társasházak pénzügyi és számviteli beszámolóinak elkészítéséről, a távleolvasásról és az önkormányzati pályázati lehetőségekről volt szó. Kerületi házak felújításának és energiatakarékos korszerűsítésének támogatására május 3-áig lehet jelentkezni. A kiírás megtalálható a www.ujbuda.hu oldalon, a Közigazgatás menü Hirdetőtábla, pályázatok pontja alatt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés  

Pénteken nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.