Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 15. péntek, Lóránt, Loránd

TÉKA néven indul útjára Újbuda könyvklubja

Újbuda   |   2020, május 29 - 16:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ősszel elindul a TÉKA sorozat, ami a Szalon estek mellett, a mostani on-line programot folytatva, élő könyvklubja lesz Újbudának.

Az elmúlt hónapok járványhelyzetre érvényes szabályai, határozatai mindannyiunk életét érintették. Megváltoztak a személyes érintkezés, találkozás lehetőségei, kávéházak, éttermek bezártak, így számos kulturális rendezvény is elmaradt kényszerűségből. A 2010-ben alapított Irodalmi Szalon, Újbuda kulturális nagykövetének, Juhász Annának irodalmi műhelye egy estét sem mulasztott el. Alkalmazkodva a lehetőségekhez és a nézők igényéhez, megtartotta havi estjeit, sőt: minden héten egy-egy közösségi videós programmal is jelentkezett, ahol a nézőkkel együtt gondolkodott a magyar-és világirodalom fontos szerzőiről és könyveiről. Az #együttolvasunk alkalmak népszerűségét bizonyítja, hogy estenként akár 15 ezer néző követte az újbudai műhelyt Amerikától Szicíliáig. Ennek a közösségi, olvasásnépszerűsítő sorozatnak a sikere adta az ötletet, hogy ősztől, ha lehetőség lesz személyes találkozásra, élőben folytatódjanak a programok.

TÉKA néven, élő könyvklub formában, havi rendszerességgel lesz lehetőség egy-egy kiválasztott kötet megbeszélésére. Nem a vendégen, hanem a közönségen lesz a hangsúly, hisz mindenki véleménye számít, hogy vajon kinek, miért adott sokat egy-egy olvasmány, miért fontos egy-egy könyv. Emellett tervben van olyan író-vendégeket meghívása is, aki saját kötetéről mesélne a beszélgetésben aktívan részt vevő közönségnek.

A 2010-ben alapított Irodalmi Szalon idén tíz éves – Juhász Anna, az alapító jelezte, ezt a kerek évfordulót illik méltóképpen megünnepelni. A Szalon estek a tervek szerint szeptembertől folytatódnak, ahogy a rendhagyó irodalomóra is a kerület iskoláival együttműködve. Ehhez a születésnapi apropóhoz kapcsolódik majd a TÉKA sorozat.

Fotó: @Peleskey
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A döntő többség igényli az oltást – Falus Ferenc

A felmérésekkel szemben Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos biztos benne, hogy a lakosság legalább 70 százaléka kérni fogja az oltást a COVID ellen, különösen, ha látja, hogy nincs mellékhatás, szövődmény és megvéd a betegségtől. Az EU megszervezi a vakcina ellátást és megszervezhető az oltás menete is. Két két és fél hónap alatt egy háziorvosi praxisban be lehetne oltani az embereket.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.