Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. csütörtök, Előd

Terrortámadás Brüsszelben

Újbuda   |   2016, március 22 - 15:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Robbantások voltak Brüsszelben a Zaventem repülőterén valamint a Maalbeek metrómegállónál kedd reggel nyolc óra körül. A terrortámadásnak eddig 34 halálos áldozata és 200 körüli sérültje van, közülük sokak állapota kritikus. Európa országai terrorkészültségben vannak, Magyarországon kettes fokozatú készültség lépett érvénybe. Az Iszlám Állam vállalta a merényleteket.

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Helyi lapértesülések szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. A hatóságok megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt, szemtanúk szerint a robbanások előtt lövéseket lehetett hallani. A reptéren eddig 14-en haltak meg, a sérültek száma 81. A légikikötő épületét kiürítették és lezárták, az érkező járatokat más repülőterekre terelték, a környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették. Nem sokkal kilenc után Maalbeek merómegállónál is robbanás történt, egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott az állomáson. Yvan Mayeur brüsszeli polgármester megerősítette, Maalbeek metróállomásán 20 ember halt meg, és 106-an megsebesültek, de az áldozatok száma szerinte tovább nőhet.

Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

A VRT helyi közszolgálati televízió szerint egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov gépkarabélyt is találtak a rendőrök a Zaventem repülőtéren, valamint találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is. A hatóságok lezárták az összes metróállomást a belga fővárosban, kiürítették a Tihange-i atomerőművet és fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél.

Jan Jambon belga belügyminiszter bejelentette, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

Fotó: Emmanuel Dunand / AFP és Twitter / CMcVoy

A robbantásoknak magyar sérültjei is vannak, mindkettőjüket könnyű sérülésekkel ápolják kórházban.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényeltek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Kossuth téren is megjelentek a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Papp Károly az ORFK rendőrfőkapitánya azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. A pályaudvarokon már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

A kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség Magyarországon, eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belga hatóságok terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, az Iszlám Álam vállalta 

a merényleteket.

Újbuda/MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

NEGYEDÓRA: Bakó Eszter iskolapszichológus a tanévkezdésről (2020.08.27.)

A családok számára mindig nehéz időszak a szeptemberi tanévkezdés. Különösen ebben az évben jár majd sok bonyodalommal a gyermekeket újra az iskolába küldeni, hiszen március óta nem tanultak ott. A COVID-19 járványnak pedig még nincs vége, elképzelhető hogy újra megszakad a tanév. Sokakban ezért is fogalmazódnak meg aggodalmak az új tanév kezdetén. Segítségül Bakó Eszter pszichológust hívtuk, aki az elmúlt pandémiás időszak iskolai tapasztalatait összegezve segít felkészülni a rendhagyónak nem nevezhető iskolakezdésre.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.