Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Testületi ülés: elfogadta a költségvetést a képviselő-testület

Újbuda   |   2017, január 30 - 15:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat egyik legfontosabb idei testületi ülése zajlott január 26-án, amikor a képviselők Újbuda pénzügyeiről is döntöttek. Elfogadták az önkormányzat 2017-es költségvetését, döntöttek a fővárosi önkormányzattal együtt vállalt forrásmegosztásról, továbbá kiosztották az idei Pro Cultura díjakat is.

Az önkormányzat kiadási és bevételi főösszegét a képviselő testület erre az évre csaknem 23,5 milliárd forintban határozta meg. A bevételeket illetően 2017-ben - összevont önkormányzati szinten - valamivel több mint 21 milliárd forint várható. Ezt az összeget a tavalyi 678 millió forintos maradvány, illetve a szabad pénzeszközök betétként való visszavonásából származó finanszírozási bevétel és az előző évben vásárolt kincstárjegy beváltásából származó finanszírozási bevétel is növeli. Az iskolák átadása miatt új kiadási előirányzat, a szolidaritási hozzájárulás jelent meg. Mindeközben a felhalmozási kiadások magasabb összegű tervezését a bevételi források - köztük a kormány által biztosított külön támogatás óvodai férőhely bővítésre -, emelkedés, a működési bevételek bővülése, valamint a költségvetési maradvány tette lehetővé. Ezek az indokolt fejlesztéseket finanszírozzák.
Még a 2015-ös törvény elfogadásával módosult a forrásmegosztásról szóló törvény. A fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető adóbevételekből származó részesedési arány a fővárosi önkormányzat vonatkozásában a 2016. évtől 51 százalékról 52,5 százalékra, a 2017. évtől pedig 52,5 százalékról 54 százalékra növekszik, a kerület esetében pedig ugyanennyivel csökken.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a testületi-ülésen átadták át a „Pro Cultura Újbuda” kitüntetéseket is. Ez a díj a kerület művelődésének, kulturális színvonalának növelése, szellemi javainak gyarapítása érdekében kifejtett kiemelkedő, maradandó értékű tevékenységért, valamint a nagy múltú városrész hagyományainak alkotó továbbfejlesztése érdekében végzett kiemelkedő művészeti munkásságért adományozható. Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete úgy határozott, hogy Pro Cultura Újbuda kitüntetést adományoz Czidráné Bodza Klára népdalénekes részére az előadóművészi és pedagógiai pályán elért teljesítményéért, továbbá a Magyar Népi Énekiskola könyvsorozatáért.

A képviselők az elmúlt időszak két, rendkívül tragikus eseményéről is megemlékeztek: január 15-én elhunyt Olofsson Placid atya, a Szent Imre Plébánia kisegítő lelkésze, kerületünk díszpolgára. Január 20-án éjszaka pedig egy, a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérőit szállító busz szenvedett tragikus balesetet Verona közelében, a baleset során 16-an vesztették életüket, többen jelenleg is kritikus állapotban vannak. Az elhunytakról a testület tagjai egy perces néma főhajtással emlékeztek meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.