Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Tour de Hongrie - a riói olimpiáért is tekernek

Újbuda   |   2015, július 30 - 14:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarország legnagyobb kerékpárversenye jövő keddtől vasárnapig tart. A Tour de Hongrie, a riói játékok kvalifikációs viadala lesz; világranglista-pontokért és olimpiai kvalifikációs pontokért is küzdenek majd a résztvevők.

90 éves a magyarországi országúti kerékpáros körverseny. Első az, 1925-ös versenyre emlékezve a befutó azonos helyszínen, a Várkert Bazárnál lesz. Egykor a magyar kerékpáros körversenyt a francia Tour de France mintájára hívták életre, ezt tükrözi a névválasztás is.

2008 óta nem rendezték meg a versenyt, most állami segítséggel, önkormányzati támogatással éled újjá.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a verseny július 30-i sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé. 2020-ig 2,8 milliárd forintos támogatásban részesül, ami komoly fejlesztésekre ad lehetőséget, a rangos versenyek pedig, amilyen a Tour de Hongrie is, népszerűsítik a sportágat.

Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, szeretné, ha a verseny a tapasztalatokat elemezve évről évre fejlődne, s az országhatáron is túlnyúlna. A szakmai színvonalat ugyanis a hegyi szakaszok emelik, ehhez azonban ki kell lépni az országból - mondta. Egy Kárpát-medencei viadal sportszakmailag is erősebb lenne, és a magyarságot is megmozgatná - fogalmazott.

Eisenkrammer Károly főszervező ismertette, hogy az idei viadal augusztus 4-én kedden, Szombathelyen egyéni időfutammal rajtol. A 25 országból érkező versenyzőknek hat nap alatt 700 kilométert kell megtenniük. Az ország valamennyi régióját érintve érkeznek meg jövő vasárnap az utolsó szakaszon a budai várba, a Várkert Bazár elé.

Az eseményen öt magyar csapat áll rajthoz (Utensilnord, Veloki Team, Mugen Race, DKSI, Cube-Csömör), és további két csapatban lesz egy-egy magyar kerékpáros, a pekingi olimpikon Kusztor Péter (BMC-Amplatz) és a Londonban indult Lovassy Krisztián (Differdange-Losch).

MTI/Újbuda

Tour de Hongrie - a riói olimpiáért is tekernek

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.