Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

Tovább bővülhetnek a bölcsődék

Újbuda   |   2019, március 1 - 11:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata részt vesz a „Bölcsődei fejlesztési program”, valamint a „Szolgáltató Önkormányzat Díj” pályázaton. Többek közt ezekről született döntés a képviselő-testület február 26-ai ülésén.

A képviselő-testület úgy határozott, hogy Újbuda a Fonyód utcai Bóbita Bölcsőde két csoportszobával, összesen 28 férőhellyel történő bővítésére pályázatot nyújt be a pénzügyminiszter „Bölcsődei fejlesztési program” című kiírására. A munkálatok várható költsége 357,4 millió forint, ebből az önkormányzat saját forrásként 133,4 millió forintot biztosít. Nyertes pályázat esetén a két új csoportszobát 2021 elején vehetik birtokba a gyermekek. Az előterjesztés tárgyalásakor Molnár László alpolgármester emlékeztetett: Újbudán jelenleg három bölcsődefejlesztés van előkészítve, ezek közül kiemelte a Ménesi úti intézményt, ahol 24 új férőhely készülhet el, akár már ez év nyarára. Gajárszki Áron LMP-s képviselő kérdésére, hogy a bővítéseken túl új bölcsődéket is építene-e az önkormányzat, Hoffmann Tamás polgármester példaként az Albert utcát említette tervezett beruházási helyszínként.

Egy másik napirendi pont is szólt a bölcsődei-óvodai intézményhálózat fejlesztésének lehetőségéről: a Buda-Hold Kft.-nél maradnak azok a Lépés utcai telkek, ahol a későbbiekben gyermekeket fogadó intézmények létesülhetnek. A mintegy 3000 négyzetméternyi terület a Madárhegyen helyezkedik el, ahol az elmúlt években számos társasház épült és azóta is folynak az építkezések. A környék ellátása érdekében az óvoda- és bölcsődefejlesztésekkel az önkormányzat a Buda-Hold Kft.-t bízhatja meg, majd az átadást követően átveheti a létrejött intézmények működtetését.

Újbuda részt vesz a Belügyminisztérium „Szolgáltató Önkormányzat Díj” pályázatán, amelyben a kiíró a helyhatóságok szolgáltató kultúráját értékeli. A XI. kerület négy területen hat programmal (Esélyek utcája, Idősek Akadémiája, Egészséges és Aktív Időskor Újbudán, 50+ Program, Helyi természeti értékek megismertetése és lakossági környezettudatos szemléletformálás Újbudán, Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) nevezett. A pályázati felhívás alapfeltételként írja elő: a pályázó települési önkormányzat testületi határozatban deklarálja, hogy feladatellátását a szolgáltatói kultúra értékrendje határozza meg. A grémium erről egyhangúlag döntött.

Az ülésen a képviselők szavaztak a 2018. évi költségvetési rendelet törvényben előírt technikai módosításáról, továbbá arról is határoztak, hogy Újbuda részt vesz az Okos Város és Okos Térség közigazgatási mintaprojekt megvalósításában, amelyhez kedvezményezettként 9 millió forint vissza nem térítendő központi költségvetési támogatást vesz át az innovációs és technológiai miniszter megbízásából eljáró Digitális Jólét Nonprofit Kft.-től.

(Újbuda)LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság  

Jönnek az ünnepek, amikor a családok, a társaságok találkozni akarnak – mit tanácsol dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos látva a fertőzöttek magas számát? Tavaly nagy elővigyázatosságra intett, de idén már elég sokan beoltatták magukat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.