Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szombat, Ambrus

Továbbfejlesztik az e-Hivatal rendszerét

Újbuda   |   2018, október 31 - 15:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A digitalizáció az egész világra hatással van, mindenki igyekszik lépést tartani. Nincs ez másként Újbudán sem.

A XI. kerületben 2015 novembere óta az e-Hivatal révén a gépjármű-tulajdonosok interneten keresztül is benyújthatják várakozási hozzájárulási kérelmüket. A fővárosban ez volt az első elektronikus iroda, ahol az ügyfél távolról viheti végig a parkolási ügyintézés teljes folyamatát, és rendezheti online az eljárási díj kifizetését. A rendszer a tapasztalatok szerint elérte célját: ma már a kérelmek több mint harmada érkezik interneten keresztül. Nagy előny, hogy ily módon nem kell évről évre kitölteni a formanyomtatványt, elegendő csupán az időközben megváltozott információkat frissíteni, tehát máris töredékére csökken az ügyintézési idő.
A tapasztalatokból és a visszajelzésekből kiindulva az önkormányzat már dolgozik a rendszer fejlesztésén, hogy a folyamat teljes egészében elektronikus úton menjen: így ha például valaki este tízkor nyújtja be a kérelmet, másnap reggel nyolckor már akár „zsebében is tudhatja” az engedélyt, ha minden feltételnek megfelel. A fejlesztés része, hogy minden platformon és okoseszközökön is elérhető legyen a felület.
Nem ez az egyetlen lehetőség a hivatali ügyek elektronikus intézésére. Idén január 1-jétől e-Papíron és közvetlenül Ügyfélkapu, illetve Cégkapu tárhelyen keresztül is van lehetőség ügyintézésre olyan esetekben, amikor nem kötelező a személyes megjelenés vagy okiratok egyéb módon történő benyújtása. Ilyen például a településképi bejelentési eljárás megindítása, a születési anyakönyvi kivonat, az adó- és értékbizonyítvány vagy a rendezvénytartási engedély igénylése.


– Újbuda Önkormányzata igyekszik élen járni az e-Hivatal fejlesztésében. Elsőként csatlakoztunk 2017 decemberében az e-Papír szolgáltatáshoz. Büszkék vagyunk arra is, hogy az országban elsők között lehetett nálunk elektronikus úton intézni a parkolási engedélyeket. Fontos, hogy a kerületi lakosok segítő partnerként tekintsenek az önkormányzatra, és kipróbálhassanak olyan új szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik az életüket – fogalmazott Hoffmann Tamás polgármester, aki az online térben is igyekszik minél inkább jelen lenni. A személyes fogadóórái mellett rendszeresek az online fogadóórák is az egyik legnagyobb közösségi oldalon. Az előzetesen meghirdetett időpontban az adott bejegyzés alatt mindenki felteheti kérdéseit, megteheti észrevételeit, és rövid időn belül választ is kaphat. Az elektronikus ügyintézés mellett szemmel láthatóan ezzel is valós igényekre reagált az önkormányzat, ugyanis legutóbb két óra alatt több mint száz kérdés érkezett.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.