Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. szerda, Fábián, Sebestyén

Új építési szabályzat léphet életbe Kelenvölgyben

Újbuda   |   2020, december 11 - 10:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kelenvölgyben élők régóta várják az új építési szabályzatot, amely feloldja a lakóingatlanokkal kapcsolatos változtatási tilalmat, de biztosítja, hogy a kertvárosi környezetben ne épülhessenek oda nem illő épületek, lakóparkok. Az új szabályzat elfogadásának menetéről és jelenlegi állásáról Bába Szilvia önkormányzati képviselő tájékoztatta lapunkat.

– A Kerületi Építési Szabályzat 8-as üteme a változtatásokkal, módosításokkal együtt végre életbe léphet – mondta el Bába Szilvia. – Amikor ez megtörténik, Péterhegyen, Kelenvölgyben és Albertfalva 8-as ütemhez tartozó részein újra lehet építkezni, felújítani – tette hozzá a képviselő.

A változtatási tilalmat 2019-ben azért rendelte el az önkormányzat, mert a kelenvölgyi polgárokat zavarta városrészük egyre fokozódó beépítettsége, szerették volna megőrizni a barátságos, családias, kertvárosi környezetet. A régi építési szabályzat ezt nem tudta garantálni, ezért a lakossággal folyamatosan egyeztetve az önkormányzat kidolgozta az újat.

– Személyesen egyeztettünk, a járvány kitörése után online fórumon folytattuk a diskurzust arról, hogy az itt élők milyen változtatásokat, módosításokat szeretnének látni az új építési szabályzatban – számolt be lapunknak Bába Szilvia. – Az önkormányzat építési osztálya feldolgozta ezeket a hasznos meglátásokat, javaslatokat, megválaszolták a felmerülő kérdéseket, majd a Kelenvölgyi Polgárok Körének elnökével és az építési osztály vezetőjével közösen is megbeszéltük a részleteket. A hivatal munkatársai elküldték a városvezetésnek az így megalkotott új szabályzatot. László Imre polgármester a gazdasági bizottság tagjainak javaslatát figyelembe véve dönteni fog, hogy ezt a szabályzatot elküldhessük az állami főépítésznek, akinek 21 nap áll a rendelkezésére, hogy véleményezze és elküldje észrevételeit. Ezután Újbuda polgármestere meg tudja hozni a döntést arról, hogy az új szabályzat életbe léphessen. Ez 2021. január közepére várható, és utána megszűnik a változtatási tilalom az érintett városrészekben – emelte ki az önkormányzati képviselő.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Beoltották az idősotthon lakóit Kamaraerdőn

Megkapták a koronavírus elleni oltást az idősotthon lakói. Január 9-én a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 198 lakóját és 122 dolgozóját oltották be a koronavírus elleni védőoltással. Az intézménybe ellátogatott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint László Imre, Újbuda polgármestere is, akik sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.