Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 7. kedd, Herman

Új kápolna a Szent Imre templomban

Újbuda   |   2016, január 26 - 17:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Boldog Batthyány-Strattmann Lászlónak állít emléket a Szent Imre-templom újonnan avatott kápolnája. A január 22-én felszentelt teret az orvos halálának 85. évfordulója alkalmából adták át, létrejöttét az önkormányzat is támogatta.

A kápolna avatásán Molnár László alpolgármester és Gyorgyevics Miklós KDNP-s önkormányzati képviselő vett részt önkormányzati részről. Az oltárkép és a márványtábla megalkotásában szerepet vállalt a Batthyány László Orvos-kör Egyesület és elnöke, Faigl Ilona, az épületrész kialakításához Újbuda Önkormányzata is hozzájárult. Molnár László alpolgármester elmondta: az önkormányzat követendő példaként tekint az orvos Batthyány-Strattmann áldozatos tevékenységére és egész életére, mivel szerinte érdemes megőrizni társadalmi szerepvállalásának üzenetét, ami a mai közéletben is utat mutat. - Keresztényi küldetésének megélése, példás családi élete külön figyelmet érdemel – hangsúlyozta az alpolgármester.

Batthyány-Strattmann László hercegi rangja ellenére polgári foglalkozást választott, szemorvos lett. 1902-ben Köpcsényben nyitotta meg Magyarország első korszerűen felszerelt 24 ágyas vidéki kórházát, amelynek hamarosan akkora lett a forgalma, hogy a MÁV különvonatot indított a kis nyugat-magyarországi faluba. Receptjeit, a felírt szemüvegeket a gyógyszerészek és látszerészek ingyen beváltották, hiszen László doktor minden hónap végén egyösszegben rendezte a számlát. Vagyonának nagy részét a szegények gyógyítására áldozta. Odaadása és hite arra is kiterjedt, hogy operáció előtt és alatt mindig imádkozzon és betegei lelki gondozására is odafigyeljen. A trianoni békediktátum eredményeként Köpcsényt Ausztriához csatolták, a szegények orvosa pedig körmendi kastélyába költözött népes családjával. Mivel birtokainak nagy része a határokon túl rekedt, kórházépítésbe már nem kezdhetett, ezért kastélyában rendezte be új kórházát a szembetegek számára. Kitűnően végzett munkája mellett példás családi életet is élt. Batthyány-Strattmann László már életében megkülönböztetett tisztelet övezte, sőt XI. Piusz pápa érdemrenddel és dicsérő oklevéllel is kitüntette. 1989-ben közbenjárására egy előrehaladott állapotú, áttétes rákbeteg orvosilag megmagyarázhatatlan módon, hirtelen meggyógyult, ennek nyomán az orvost 2003. március 23-án Rómában boldoggá avatták. Batthyány-Strattmann László élete során teljes mértékben megvalósította családi jelmondatát, a ”Hűséggel és szeretettel-t”.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.