Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Új tanév: jubileumok és tehetséggondozás

Újbuda   |   2018, augusztus 30 - 10:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 3-án, hétfőn reggel ismét megszólalnak az iskolai csengők. A kerületi intézményekben mozgalmas hónapok következnek: van, ahol jubileumra készülnek, van, ahol már ünnepelnek ebben a tanévben. A tanításon kívüli tevékenységekkel sokszor a továbbtanulást is megkönnyítik a diákoknak.

A Bartók Béla úti Gárdonyi Géza Általános Iskola az ország 3585 alapfokú intézménye közül a legjobb eredményű iskolák listáján a 13., a stabilan jól teljesítőként a 319. helyet kapta a www.legjobbiskola.hu összesítésében. – Idén 64 gyerek kezdi meg a tanévet, az elsősöknek két osztályt indítunk – mondta el lapunknak Homolay Károly igazgató. – Az iskola gyerek-, szülő- és pedagógusbarát, a túljelentkezés többszörös volt – tette hozzá. A diákok továbbtanulási lehetőségeit erősíti, hogy az ELTE Idegennyelvű Központjának köszönhetően sok gárdonyis állami nyelvvizsgával ballaghat el. A tanórákon kívüli programok a tehetséggondozást helyezik előtérbe, a Gárdonyi 130 fős kórusa a legnagyobb a kerületben.
Újbuda hírnevét öregbíti az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola is, amely tíz éve viseli az aranylabdás „Fekete Párduc” nevét. – A Budai Sport Általános Iskola 2008-ban zárta le a fennmaradásért folytatott hétéves küzdelmet – emlékeztetett Kis Mihály igazgató. – Ehhez „kellett egy név is”, amelyet a képviselő-testület teljes konszenzussal megszavazott. Grosics Gyula 2001-től a Kölyök Aranycsapat Közhasznú Alapítvány elnöke volt, és sokat segített tanácsaival – hangsúlyozta az igazgató. Az új tanévben felkészülnek az intézmény fennállásának 50. évfordulójára, amelyet egy év múlva ünnepelnek. Folytatódik a Grosics-modell, a „jól tanuló, jól sportoló, angolul jól kommunikáló” elképzelés megvalósítása, és a tantestület továbbképzése is: az Erasmus+ program részeként tíz tanár fejlesztheti külföldön angoltudását, illetve nyelvtanítási módszereit. Az Erasmus K2 projektben pedig tíz 7–8. osztályos tanuló indul útnak: a résztvevők egy általuk választott helyi probléma megoldását mutatják be hat országban. A grosicsosok a „Sportolj, ne kütyüzz!!!” témát célozzák meg. Az idei tanévben hét-nyolc sportágban erősítik a gyerekek a helyi egyesületeket. A célok közt szerepel az is, hogy tíz nyolcadikos közül legalább négy B2 középfokú nyelvvizsgával köszönjön el a Grosicstól.
A József Attila Gimnázium idén ünnepli 70. születésnapját. A korábbi kerek évfordulókon több százan vettek részt, köztük olyan volt diákok, mint Jordán Tamás. A gimnázium nem csak jó továbbtanulási mutatóiról ismert: az önkormányzat jóvoltából két éve okostanteremmel is bővült.
Az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában idén is négyféle osztály indul. A humán-reál osztályokban a matematika és az anyanyelv oktatására helyezik a hangsúlyt. A nagy hagyományokkal bíró zenei képzést a művészeti irányultságú osztályokban kiemelt óraszámban egészítik ki. Az idegen nyelv-reál osztályokban a nyelvoktatásra, a reál-informatika szakokon az informatikára és emelt óraszámban a matematikára fókuszálnak. Délutánonként pedig diákszínpad, modern­tánc és énekkar várja a tanulókat. Az iskolában működő Petőfi Musical Stúdióban az elsősöktől a nyolcadikosokig mindenki kibontakozhat.


(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.