Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Újabb nyugállományú katonatisztet köszöntöttek

Újbuda   |   2016, november 10 - 12:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

November 6-án ünnepelte 85. születésnapját Galács Antal nyugállományú alezredes, akit ebből az alkalomból emléklappal és egy ajándékcsomaggal leptek meg Simicskó István honvédelmi miniszter munkatársai.

Antal bácsi és neje 55 éve élnek boldog házasságban. Öt éven belül három gyermekkel ajándékozták meg egymást, akiket féltő szeretettel neveltek fel. Tőlük összesen hat unoka született és szerencsére mind a közelükben élnek. Galács Antal az Idegen Nyelvek Főiskoláján szerzett diplomát, ahol csoporttársa volt többek között Vitray Tamás is. Ő mégis inkább a katonai pályát választotta, amit soha nem bánt meg. Mint mondja, nagyon jó volt a csapat és ez megszépítette a szürke hétköznapokat. Három nyelven, angolul, németül és franciául beszél, így főleg az MTI-ben szolgált mint fordító. Ma is tele van a lakás szótárakkal és persze rengeteg más könyvvel, hiszen feleségével együtt mindketten nagyon szeretnek olvasni. Legszívesebben a természetben töltik az időt, szeretnek kirándulni és kertészkedni zsámbéki telkükön. Egyetlen szabály van, amelyhez mai napig tartják magukat: a munkáról soha nem beszélnek.

A Magyar Honvédség kiemelt figyelmet fordít a nyugállományú tagjaira, amely nemcsak a jogszabályokban előírt támogatásokra vonatkozik, hanem egyéb gesztus értékű megnyilvánulásokra is. Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezése volt, hogy a szép kort megélt, kerek évfordulós, születésnapos nyugállományú katonákat, ünnepélyes keretek között, személyesen köszöntsék fel Újbudán.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.