Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Újabb ProCultura Újbuda díjasai vannak a kerületnek

Újbuda   |   2019, január 22 - 21:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén Aranyossy György grafikus- és festőművész, valamint Závodi Gábor zeneszerző kapta a ProCultura Újbuda kitüntetést. Az elismeréseket Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője és Hoffmann Tamás polgármester adta át a magyar kultúra napján, január 22-én a B32 Galéria és Kultúrtérben. A Pro Cultúra Újbuda díjat minden évben Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete ítéli oda a legkiválóbbaknak.

Aranyossy György grafikus- és festőművész több évtizedes művészi munkásságáért, valamint a magyar művészeti életben végzett kiemelkedő tevékenységéért kapta az elismerést. Nagyváradon született 1944. szeptember 19-én, tanulmányait Kolozsváron, az Unitárius Gimnáziumban, majd a Művészeti Liceum képzőművészeti szakán végezte. Az államvizsgát a kolozsvári „Ion Andreescu” Képzőművészeti Egyetem grafika szakán tette le 1970-ben. 1976-ig festőként dolgozott, ezt követően 1990-ig a kolozsvári Magyar Opera díszlet- és jelmeztervezője volt. Alkotói munkája mellett könyv- és reklámgrafikával foglalkozott. 1976-tól tagja a romániai Képzőművészek Szövetségének, 1990-től a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, valamint a Magyar Grafikusművészek Szövetségének. Munkái megtalálhatóak romániai múzeumokban, illetve európai, amerikai és ausztráliai magángyűjteményekben.

Závodi Gábor több évtizedes zeneszerzői, produceri és zenekari munkássága után kapta meg a Pro Cultura Újbuda elismerést. Az Újbudán 1964-ben született zenész első sikereit a Viki és a Flört zenekarral aratta, amely 1987-ben első magyar zenekarként jutott ki Cannes-ba a MIDEM fesztiválra. Alapító frontembere volt a MEX együttesnek. Kiváló billentyűs, zeneszerző, de emellett hangmérnöki, szövegírói, produceri tevékenysége is elismerést váltott ki. Az elmúlt évtizedekben együtt dolgozott a magyar könnyűzenei élet nagyjaival, köztük Demjén Ferenccel, Koncz Zsuzsával, Zoránnal, Szűcs Judittal, Somló Tamással, Zsédával, Tóth Verával, Török Ádámmal, Rúzsa Magdolnával. Munkásságát eddig több díjjal is jutalmazták, elnyerte az Év Billentyűse elismerést, 2018-ban pedig az Év Könnyűzeneszerzője díjat is átvehette.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Lakossági riasztó végpontok ellenőrzése

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai 2020. augusztus 13-19. között végzik a kerületben található lakossági riasztó végpontok (veszélyt jelző szirénák) időszakos ellenőrzését, próbáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.