Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Újbudai diákok is nyertek a Szabad a vers pályázaton

Újbuda   |   2018, június 1 - 13:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két újbudai diák is különdíjat kapott a Szabad a vers! országos verspályázaton. Az általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók újragondolták nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által, a Családok Éve alkalmából meghirdetett pályázatára összesen 254 alkotás érkezett, a díjátadót május 29-én tartották.

A pályázaton döntően az általános iskola felső tagozatosai vettek részt, feladatuk az volt, hogy úgy fogalmazzák át saját szájízük szerint a mondanivalót, ahogy őket ezek az alkotások megszólítják. Legaktívabbak a budapesti és Pest megyei diákok voltak: 36 százalékban ők verseltek az egymillió forintos osztálykirándulásért, de a Baranya megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nebulók sem hagyták magukat és Erdélyből is érkezett három pályázat.

A 12 átdolgozásra kijelölt alkotás közül toronymagasan József Attila: Mama című versét gondolták újra a legtöbben – a diákok 33 százaléka ezt a költeményt választotta átdolgozandó pályaművének. Mindemellett Arany János: Családi kör, illetve Ady Endre: Őrizem a szemed című verse is nagy népszerűségnek örvendett, míg a legkevesebben Kaffka Margit: Petike című költeményét dolgozták fel.

A beküldött pályaművek közül szakmai zsűri fődíját Horváth Dávid, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 9. osztályos diákja nyerte Kosztolányi Dezső Lásd, kisfiam ezt mind neked adom most alkotásának újragondolt változatával. A legjobb ötven, előzsűrizett produkcióra a közönség is szavazhatott, ezáltal a közönség fődíját Gosztola Kincső, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 7. osztályos tanulója kapta József Attila Mama című versének átiratáért. Mindketten 1 millió forintot érő osztálykirándulás nyertek.

Szakmai különdíjat két újbudai diák is kapott: Uhri Domonkos Farkas, a Kelenvölgyi Általános Iskola tanulója, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum különdíját és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiemelt különdíját vehette át, Ambrus Gergely Pál, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulója pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíját kapta. 

A pályamunkákat itt lehet megtekinteni. 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.