Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. hétfő, Pál

Újbudai elismerések a ’48-as események évfordulóján

Újbuda   |   2015, március 17 - 01:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bocskai István Általános Iskolában tartotta az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepséget Újbuda Önkormányzata. Az eseményen átadták a kerületi elismeréseket, a Pro Communitate Újbuda és a Pro Urbe Újbuda kitüntetéseket, valamint az Újbuda kiváló sportolója és az Újbuda kiváló edzője elismerő címeket.

Országszerte tartottak megemlékezéseket az 1848-as forradalom évfordulóján. Újbuda két eseményen is ünnepelt: a kötöttebb, kerületi díjátadót is magába foglaló rendezvénynek idén az Újbudai Bocskai István Általános Iskola adott helyet, melynek diákjai az ’48-as eseményekről emlékeztek meg. Műsorukat követően Hoffmann Tamás polgármester mondott köszöntőt, majd Simicskó István sportért felelős államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője tartott beszédet.

Az ünnepi rendezvényhez kapcsolódóan átadták a Pro Communitate Újbuda, Pro Urbe Újbuda, Újbuda kiváló sportolója, és az Újbuda kiváló edzője kitüntetéseket. Pro Communitate Újbuda díj adományozható a városrész polgárai, azok életkörülményeinek javítása, a kerület szellemi és anyagi javainak gyarapítása érdekében kifejtett kimagasló társadalmi tevékenységért. A kitüntetést megkapta Oláh Lászlóné, a gazdagréti „Az Élet Szép!” Nyugdíjas Klubban végzett kiemelkedő közösségszervezői munkája elismeréseként, valamint Forgács Alajos plébános, a Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébániában végzett példaértékű hitéleti és közösségteremtő tevékenysége elismeréseként.

Pro Urbe Újbuda díj adományozható a kerület érdekében, annak fejlődéséért, a polgárok életkörülményeinek javításáért, életének, vagyonának védelméért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért. A díjat kapta Salamon Konrád történész, a történettudomány területén végzett több évtizedes kutatói és pedagógiai munkássága elismeréseként, valamint Katona Ervin, az Újbudán működő Egyetemi Bonsai Club vezetéséért, és kimagasló szakmai főkurátori tevékenysége elismeréseként.

Újbuda kiváló sportolója elismerés adományozható olyan, a XI. kerületben lakó vagy kerületi sportegyesületben versenyző sportolóknak, akik hazai és nemzetközi sportversenyeken kiemelkedő helyezést értek el. A címet utánpótlás kategóriában Bács Renáta Fruzsina, a 2014-es hazai és nemzetközi kajak-kenu versenyeken elért kimagasló sportteljesítményei elismeréseként vehette át, felnőtt kategóriában pedig Németh Balázs, a 2014-es hazai és nemzetközi gyorsasági motorsport versenyeken elért kiemelkedő sportteljesítményei után kapta az elismerést.

Újbuda kiváló edzője cím adományozható olyan, a XI. kerületben lakó vagy kerületi sportegyesületben tevékenykedő edzőknek, sportszakembereknek, akik kiemelkedő és példamutató munkát végeznek utánpótlás nevelésben. A címet Jakobetz László, a sakk sportág utánpótlás nevelésében és versenyekre történő felkészítésben nyújtott kiemelkedő, magas színvonalú munkájának elismeréseként, valamint Hadfi Dániel, a judo sportágban nyújtott kiemelkedő, magas színvonalú munkájának elismeréseként kapta.

A díjakat Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István államtitkár és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő adta át.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.