Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 13. hétfő, Jenő

Újbudai Kulturális Szalon Nógrádi Györggyel

Újbuda   |   2018, február 15 - 12:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Kulturális Szalonban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt látta vendégül Simicskó István honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás polgármester. Teljesen más életutat jártak be és egészen más indíttatásból kezdtek politikával foglalkozni. Minden különbözőségük ellenére mindhárman hasonlóan gondolkodnak családról, tanulmányokról, biztonságról, a hazáról és a világról.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Nógrádi György az ország egyik legnépszerűbb biztonságpolitikai szakértője. Szakértelmére belföldön és külföldön egyaránt igényt tartanak, ezért rengeteget utazik, teltházas előadásokat tart, rendszeresen szerepel televízióban, rádióban és még könyveket is ír. Amit viszont kevesebben tudnak róla, hogy képes bármilyen programot lemondani a lánya kedvéért. - Mindent érte csinálok. A születése óta ő az első az életemben – mesélte. Nógrádi György arról is beszélt, hogy szinte soha nem pihen, de mindig jókedvű. Fiatal kora óta boldog, és bár ezért sok kritika éri, nem szégyelli magát. - Lehet utánam csinálni! – mondja a szakértő, aki szegény családban nőtt fel, ahonnan az egyetlen kitörési pontot számára a tanulás jelentette, amiben mindig is remekelt. Imádta a történelmet, a diplomácia érdekelte a legjobban: „már egészen fiatalon tudtam, hogy mi akarok lenni.”

Nógrádi György naponta órákat tölt külpolitikai hírek olvasásával és elemzésével. Mint mondja, Európa nagy változás előtt áll, ami nagymértékben meghatározza majd a kontinens jövőjét. Ezek közül is a német választási eredményeket tartja a legérdekesebbnek, véleménye szerint a nehézkes kormányalakítás nagy hatást gyakorol a többi nyugat-európai országra is, legfőképpen a biztonságpolitikai kérdések terén. - Bárki bármit mondhat, az embernek a saját maga és szerettei biztonsága a legfontosabb. Az a hatalom, amely nem biztosítja ezt a polgárai számára, könnyen meggyengülhet - összegezte.

Simicskó István úgy látja, a jövő generációinak sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, mint most. A túlnépesedés és a modern kori népvándorlás mellett a technológiai fejlődés is nagy veszélyeket rejt. - Az információs forradalom időszakát éljük. A virtuális világgal az a legnagyobb baj, hogy nem tudjuk, mivel állunk szemben. Amit viszont biztosan tudunk, hogy magányosabbá tesz, kevesebb élményt szerzünk általa és hamis társas kapcsolatot építünk ki vele – fogalmazott a politikus, aki gyakorló édesapaként a neveltetésben látja erre a problémára a megoldást. - A spirituális válság korszakát éljük, amelyből csak úgy tudjuk kivezetni a társadalmat, ha mi magunk is jó példával járunk elöl. A szeretetre és a közös élményekre pedig mindennél nagyobb szükségük van a mai gyerekeknek. Ezért nagy a felelősség a szülőkön és a pedagógusokon – összegezte az országgyűlési képviselő.

Hoffmann Tamás szintén úgy gondolja, hogy a neveltetésen múlik, kiből milyen ember lesz. A polgármester szülei az előző rendszerben háttérbe szorultak, így a politika és a történelem mindig meghatározó volt a család életében. Ezért sem volt meglepő, hogy a család minden tagja elköteleződött a politika irányába a rendszerváltáskor. Az Államigazgatási Főiskola elvégzése után jogi diplomát szerzett, majd ösztöndíjjal kijutott a Kentucky-i Állami Egyetemre önkormányzati gazdálkodási szakra. Mint mondja, számára a legszembetűnőbb különbség a két ország között a történelmi tananyag volt, de azt is furcsállta, hogy egy felsőoktatási alapképzésen milyen kevés elvárást támasztanak a diákokkal szemben. - Természetesen a PHD-t ott sem adják ingyen, rengeteg tudást kell felhalmozni, mire valaki megszerzi ezt a fokozatot – tette hozzá. Újbuda polgármestere saját példája alapján is úgy látja, a neveltetés meghatározza az ember identitását, ezért fontos, hogy a család milyen értékeket ad át a gyerekeknek.

Az Újbudai Kulturális Szalont az az igény és nem titkolt szándék hívta életre, hogy a résztvevők a mindennapok fokozódó rohanását és zűrzavarát maguk mögött hagyva, baráti hangon vitassák meg közös ügyeket, értékeket, azokat a dolgokat, amelyek rangot és értelmet adnak az életnek. Az idén három éves születésnapját ünneplő rendezvényre az állandó házigazdák mellett a hazai közélet meghatározó alakjait hívják meg a szervezők, kötük például Boross Péter, Reviczky Gábor, Jókai Anna, Borbás Marcsi, vagy Böjte Csaba. Az eseménynek ezúttal is a B32 Galéria és Kultúrtér adott otthont.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.