Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 19. vasárnap, Sára, Márió

Újbudai motoros túra indult Izrael alapításának évfordulójára

Újbuda   |   2018, június 11 - 13:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapest-Bécs-Bázel-Párizs-Berlin-Budapest útvonalat teszi az újbudai Bét-Sálom zsidó hitközség motorosai, akik június 10-én indultak Izrael állam 70 éves évfordulóját ünneplő, 5000 kilométeres emléktúrájukra. A túra során a zsidó államot megálmodó, magyar származású zsidó író és politikus, Herzl Tivadar életének főbb állomásait látogatják végig.

Vasárnap délelőtt a Károli Gáspár téri zsinagóga előtt gyülekeztek azok a motorosok, akik vállalták a két héten át tartó utat, amellyel Izrael alapításának 70 éves évfordulójára emlékeznek. Horváth József a Bét-Sálom Zsinagóga világi elnöke - a túrát támogató Külügyminisztérium felkérésére - egy Magyarország legszebb zsinagógáit bemutató különleges tárlatot is magával vitt, amelyet Európa több városában bemutatnak.

A motorosokat vasárnap délben, a Herzl Tivadar téren Németh Zsolt az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Bacskai József a Külgazdasági és Külügyminisztérium Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Kunos Péter a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, valamint Kardi Judit a Magyarországi Cionista Szövetség elnöke fogadta. Németh Zsolt szerint, a zsidó államot megálmodó, Budapesten született Herzl Tivadarra illő büszkének lenni. Elmondta, hogy a motorosok az útvonal állomásain nagykövetekkel, parlamenti képviselőkkel, Európai Uniós vezetőkkel, valamint zsidó közösségi vezetőkkel találkoznak, és a támogatáson túl a magyar kultúra üzenetét is elviszik külföldre.

Horváth József az indulás előtti sajtótájékoztatón kiemelte, ahol lehet bemutatják a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrejött, „Közép-európai zsinagógák” című, Klein Rudolf művészettörténész által készített kiállítás anyagát.

A csapat tagjai között nők és férfiak, vallásos és a hagyományokat kevésbé tartó zsidók, keresztények, ateisták, budapestiek és vidékiek is vannak. A körutazás legfiatalabb résztvevője 23 éves, míg a legidősebb idén lesz 80 éves. Utóbbi a budapesti gettóban élte túl a Holokausztot.

Útjuk során a motorosok részt vesznek Bécsben a helyi zsidó közösség által szervezett utcafesztiválon, a Judenplatz-on, Bázelben az első és a második Cionista Világkongresszus helyszínén (Stadtcasino) tartanak megemlékezést a helyi zsidó közösséggel. Genfben három zsidó közösség (Chabad Lubavits, ortodox és reform) együtt ad gálavacsorát a csapat tiszteletére, a díszvendég Aviva Raz Shechter izraeli- és Horváth Zsuzsanna svájci magyar nagykövet lesz. Párizsban ellátogatnak a Beaugrenelle zsinagógába és a tervek szerint Párizs 3. kerületi polgármesterével emlékeznek meg a Herzl emlékműnél. Brüsszelben az Európai Parlament antiszemitizmussal foglalkozó munkacsoportjának (European Parliament Working Group on Antisemitism) néhány tagjával és a zsidó diákok nemzetközi szervezetének (European Union of Jewish Students) igazgatójával lesz megbeszélésük, míg Kölnben a TUS Makkabi Köln és a Roonstrasse zsinagóga közösen fogadja a túrázókat. Berlinben az izraeli nagykövetség ad fogadást a tiszteletükre, ahol Jeremy Issacharoff nagykövettel találkoznak.D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

SzólóDuó a MU színházban  

Január 18-ig tart az Orkesztika Alapítvány SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztiválja. A rendezvény célja, hogy a kezdő és tapasztalt alkotókat, táncosokat bátorítsa, hogy legújabb alkotásaikat megismertessék a közönséggel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.