Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. szerda, Fábián, Sebestyén

Újbudai pedagógusok kaptak Bárczy István díjat

Újbuda   |   2019, június 7 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Átadták az idei Bárczy István-díjakat, az elismerést Györeiné Boross Csilla, az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője, valamint Rakonczai György, a Mechantronikai Szakgimnázim matematikatanára is megkapta. A pedagógusnap alkalmából összesen 25-en vehették át a díjat a Főpolgármesteri Hivatalban.

Györeiné Boross Csilla évekig dolgozott óvodai-, valamint általános iskolai pedagógusként, készségfejlesztő speciális szakiskolában folytatott közismereti képzést, készségfejlesztő speciális szakiskolában a szakképzésben oktatott. Fejlesztő nevelő-oktatóként az utazó gyógypedagógusi hálózatban is hatékony munkát végzett. Úgy véli, a pedagógusi szakma szépsége a gyerekek eredményeiben látható, egy gyógypedagógusnak örömöt jelent, ha a gyermekek fejlődnek. - A sajátos nevelési igényű tanulóknál tapasztalható fejlődés gyakran nem olyan látványos, viszont annál szebb eredményt jelentenek a pedagógus és a szülő számára – tette hozzá.

Rakonczai György 1991 óta a Mechatronikai Szakgimnázium matematika tanára, korábban a Széchenyi István Gimnáziumban és a Szerb Antal Gimnáziumban is tanított. A díj átadásakor kiemelték nagyfokú empátiáját, segítőkészségét, szakmai tudását, emberi magatartását, amelyet szaktanárként és osztályfőnökként minden nap bizonyít.

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, és 2010-ben adták át első alkalommal. A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársainak adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez. A díjból évente 25 darab adományozható, átadására a Pedagógus Nap alkalmából kerül sor. Az elismeréssel képzőművészeti kivitelezésű plakett, az adományozást igazoló okirat és kétszázezer forint pénzjutalom jár.

A huszonöt kitüntetett pedagógust idén a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanítványainak előadásával köszöntötték a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében. A díjakat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes adta át. Hangsúlyozta: minden felnőtt emlékszik egy-egy általános vagy középiskolai tanárára. Bár 2013 óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) végzi az illetékességi területén működő általános iskolák, alapfokú művészeti iskolák és gimnáziumok fenntartását, a fővárosi önkormányzat szabadidős programok szervezésével támogatja az intézményeket. - A pedagógusok minden nap újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek. Nincs két egyforma gyermek, ezért kiemelten fontos, hogy empátiával forduljanak a gyerekek felé – mondta.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Beoltották az idősotthon lakóit Kamaraerdőn

Megkapták a koronavírus elleni oltást az idősotthon lakói. Január 9-én a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 198 lakóját és 122 dolgozóját oltották be a koronavírus elleni védőoltással. Az intézménybe ellátogatott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint László Imre, Újbuda polgármestere is, akik sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.