Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Újbudán volt a pneumatikai verseny döntője

Újbuda   |   2015, április 23 - 14:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Először tartották újbudai intézményben a Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatika Verseny Döntőjét. A huszonkettedik alkalommal megrendezett verseny a Mechatronikai Szakközépiskolában zajlott április 16-18-án.

A pneumatika a sűrített levegővel vagy gázokkal működtetett eszközökkel foglalkozik és egyben az ipari automatizált berendezések egyik legfontosabb hajtórendszere. Így működnek például a busz vagy metróajtók, amikor úgymond sziszegő hangot ad a sűrített levegős légfék.

A versenyre tizenhat iskolából, Szentgotthárdtól Vásárosnaményig az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a diákok. A megmérettetés két részből, egyéni írásbeli tesztből és gyakorlati feladatból állt. Ez utóbbit kétfős csapatokban kellett megoldani. Első helyen a jászberényi Liska József szakközépiskola diákjai végeztek.

- A fiataloknak nem okoz különösebb gondot pneumatikus elemekből összeállítani egy kapcsolási táblát, de ezen kívül alapos elméleti tudásra is szükség van - mondta az országos megmérettetés felelőse, Merényi József.

A verseny próbál megfelelni az aktuális ipari trendeknek, ezért jövőre egy úgy nevezett hibadiagnosztikai modullal bővül. - Komplexebb vállalati technológiát hozunk a versenyzőknek azzal, hogy előre gyártott, hibásan működő rendszert kell majd megfejteniük és megoldást találniuk a problémára – mondta Raptis Dimitrios zsűrielnök.

Az esemény díjkiosztóval és ünnepélyes faültetéssel zárult.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.