Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Újévi fogadás a BME-n

Újbuda   |   2019, január 11 - 15:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vezetői ünnepélyes keretek között fogadták azokat a politikusokat, diplomatákat, hazai és külföldi partner vállalkozások vezetőit, akik az elmúlt időszakban segítették a felsőoktatási intézmény működését, fejlődését. A rendezvényen részt vett Tarlós István főpolgármester, Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője és Hoffmann Tamás polgármester is.

A vendégeket magyarul és angolul köszöntötte Józsa János, a BME rektora, majd Kotán Attila, az intézmény kancellárja szólt a megjelentekhez. Az egyetem vezetői megajándékozták Tarlós Istvánt egy olyan limitált példányszámú könyvvel, amely a Lánchíd 20. század eleji rekonstrukciójának részletes dokumentációját foglalja össze. A főpolgármester megköszönte az ajándékot, majd bejelentette: Hoffmann Tamás újbudai polgármesterrel a főváros közgyűlése elé terjesztik azt az indítványt, amelynek értelmében a közeli metróállomást a jövőben Szent Gellért tér – Műegyetem néven jelölnék.

Józsa János rektor lapunknak úgy nyilatkozott, az egyetem 2019-ben is arra törekszik, hogy megtartsa a működéséhez szükséges hallgatói létszámot, szeptembertől ötezer új elsőéves képzését szeretnék megkezdeni. A kitűzött célok között szerepel, hogy továbberősítsék a nemzetközi oktatás terén a BME szerepét, és fokozni kívánják a tudományos kutatások eredményességét is.

Hoffmann Tamás kiemelte: nagyon sokat jelent Újbudának, az itt élő polgároknak is a Műegyetem, mint ahogy a 20. század elején is hatalmas lökést adott a városrész fejlődésének, amikor ide költözött az intézmény. Az elmúlt években több olyan kísérleti projekt indult el közösen a BME-vel, amelyek mind a kerületnek, mind az egyetemnek előnyére válnak, ezért szeretnék kiszélesíteni és erősíteni az együttműködést, fogalmazott a polgármester.

Az ünnepélyes fogadáson kiállítottak két megbecsült relikviát: az egyetemi ifjúság 1911-ben készült zászlaját és a Műegyetem 110 esztendős központi épületének korabeli látványtervét.

(Újbuda)

 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.