Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Űripari pályázaton jeleskedett a BME

Újbuda   |   2017, augusztus 14 - 15:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Űripari pályázaton nyert a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatócsoportja. Az Európai Űrügynökség 65 ezer euro vissza nem térítendő támogatása a „hétköznapi” életben is hasznos űrtechnológiai fejlesztéseket segíti.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is felhasználjuk. A tavaly decemberi ESA Technológia Transzfer Iroda megnyitása Magyarország számára is lehetővé tette a technológiaátvételt a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezettől és beszállítóitól. Az ESA az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot bízta meg ennek létrehozására, végrehajtására és kezelésére.

Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának feladata az űrtechnológiák megismertetése és azok hasznosításának elősegítése a gazdaság, az ipar, vagy a hétköznapi élet bármely területén. Az űripar „hétköznapokban” történő megjelenése kereskedelmi szempontból is értékes termékeket, szolgáltatásokat és nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokat eredményezhet.

A technológiai transzfer projektek finanszírozásához Magyarországon a Demonstration call tenderen lehetett támogatáshoz jutni. Olyan projektek jelentkezését várták, amelyek Űripari megoldást vesznek át és alakítanak a hétköznapokban is alkalmazható szolgáltatássá vagy termékké. Pályázatot bármely magyarországi állampolgár vagy hazánkban bejegyzett vállalkozás benyújthatott 2017. június 6–ig. A Pályázati Értékelő Testület két nyertes pályaművet választott ki.

Az egyik nyertes projekt egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken fejlesztenek ki jelenlegi és korábbi kutatásokra alapozva.

A jövőbeli 5G mobil kommunikációs technológia kiváló minőségű szolgáltatást nyújt majd, amely nagyobb átviteli sebességet biztosít elsősorban a sávszélesség és a használt frekvencia növelése által, ami korszerű és innovatív technológiákat igényel. A demonstrátor program végső eredménye egy hordozható beltéri 5G tesztberendezés, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek. Mivel az 5G technikát a közeljövőben várhatóan bevezetik, egy ilyen berendezésnek széleskörű alkalmazása lehet, így az űrcélokra kifejlesztett eszközt sikeresen alkalmazhatják a földi környezetben is.

A képen a két nyertes pályázat képviselője Vadász Pál és Csurgai-Horváth László (BME)

A másik nyertes projekt a SUPERB rövidítésű lett, melyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával.

A koncepció szerint a rendszer multimédiás adatokat, szöveges, hangi és képi információkat gyűjt össze múltbeli eseményekről, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével vet egybe a belső (rendőrségi) forrásokkal, valamint a médiában megjelent hírekkel és nyilvános tartalmakkal. Az eredmények alapján megkísérli meghatározni az események földrajzi helyét, egyúttal az eredmények alapján űrfelvételekkel veti egybe össze az események helyszínét, és ezeket együtt analizálja a megfigyelési adatokkal, felhasználva a „SIMILAR IMAGING” módszert.

Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának következő pályázati felhívása várhatóan novemberben jelenik meg kerül kiírásra. A részleteket a Wigner Fizikai Kutatóközpont oldalon találhatók.

Forrás: BME

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.