Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Várakozáson felül teljesít a műegyetemi zsebműhold

Újbuda   |   2020, január 16 - 16:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A SMOG-P-t naponta négy-öt alkalommal láthatják a magyar szakemberek, összesen mintegy negyven-ötven percnyi hozzáférési idővel.

Pályára állt és jelenleg is aktív a tavaly december 6-án útjára bocsátott, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei által kifejlesztett SMOG-P műhold. A Rocket Lab amerikai cég Electron típusú rakétája az új-zélandi Mahia-félszigetről startolt el, rajta hat, köztük két magyar kisműholddal. A SMOG-P az 5 cm-es élhosszúságú kocka méretével, működő űreszközként világelső lett, miközben az ATL-1 – az első magyar magánműhold, ahol az egyetemi háttér szellemi segítséget jelentett a megalkotásában – is küld jeleket.

Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a projekt vezetője beszámolt arról, hogy a két műholdnak, különböző méretük miatt, más-más a fékeződése, ezért az elhelyezkedésük is eltérő. A SMOG-P a vezető, majd kicsit távolabb, több mint négy perc késéssel, tőle 1800 kilométer távolságra követi az ATL-1. - Kidobáskor a SMOG-P nagyon pörgött, csaknem negyvenet fordult percenként, majd egy hónap után ez tízre csökkent. Az ATL-1 volt a nyugodtabb a méretéből adódóan, percenként négy pörgéssel indult, ami mostanra kettő körülire mérséklődött. Az alacsony pálya miatt egyikükbe sem került speciális, fékezést növelő, pörgést csökkentő megoldás – mondta. Ezek az űreszközök várhatóan 2020 májusában-júniusában lépnek be a sűrűbb légkörbe, ahol majd elégnek.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.