Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Városon kívüli erdőkbe kerülnek a kerületben befogott rókák

Újbuda   |   2016, augusztus 30 - 14:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Városon kívül, környékbeli erdőkben engedik szabadon azokat a rókákat, amelyeket a kerületben fognak be a szakemberek. Legutóbb hétfőn, a hétfőn a Sas-hegy közelében fogtak be rókát, azóta már visszakerült természetes élőhelyére.

Egyre több rókát látni város- és kerületszerte; van aki a BAH csomópontnál, más a Petőfi laktanyánál, illetve a Sas-hegy közelében látott egy-egy példányt, de jött már jelzés Kamaraerdőről is. A lakossági bejelentések alapján, három róka vert tanyát a BAH csomópont közeli Schweidel utcában, a HM légvédelmi parancsnokság épületénél található fás, ligetes területen. Az állatok befogásán már dolgoznak a szakemberek, a vadkárelhárítók több rókacsapdát is elhelyeztek a helyszínen. A közterület-felügyelet által megbízott szakember hétfőn a Sas-hegy közelében fogott be rókát, amelyet azóta a városon kívül, egy lakóházaktól messze lévő erdős részen engedett szabadon. Hétfő reggel rókatetemet találtak a Budaörsi úton a Petőfi laktanya közelében, az állatot autó ütette el. Kiderült, a róka nem azonos a BAH csomópontnál látott példánnyal.

Az Indexnek nyilatkozó Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője szerint önmagában az a tény, hogy rókát látunk, még nem rendkívüli. A vörös róka Magyarországon honos állat, és mint ilyen, a hazai élőhelyeken széltében találkozhatunk vele. Budapest valamennyi külső kerületében lehet rókára számítani, a belső területekre általában valamilyen „ökológiai” folyosón érkeznek. Hanga Zoltán állítja, önmagában a rókák jelenléte miatt nem kell aggódni. Az emberi települések viszonyaihoz alkalmazkodott róka meglepően közel merészkedhet, de 5-6 méternél közelebb aligha jön, ha mi megyünk felé, elszalad. Amelyik ennél közelebb jön, az vagy veszett, vagy esetleg ember nevelte, szelíd állat – derül ki az Index cikkéből. A veszettség nem mindig ismerhető fel, de a lógó állkapocs, a nyáladzó száj és az agresszív viselkedés egyértelműen veszettségre utalhat. A veszett rókára jellemző lehet az úgynevezett „csend veszettség” is, aza megszelídül, bemerészkedik lakott helyekre, forgalmas helyekre, utakra, engedi, hogy megfogják, simogassák. Ez a viselkedés akár váratlan hatásokra, dühöngésbe, agresszióba is átcsaphat. Hanga szerint, ha gyanítható az állat veszettsége, először a rendőrséget, illetve a területileg illetékes hatósági állatorvost érdemes értesíteni.

Újbuda Önkormányzatához néhány hete érkezett az első rókával kapcsolatos lakossági bejelentés. Ilyen esetben először vadcsapdát helyez ki a Fővárosi Közterület Felügyelet megbízásából egy szakértő. Az elfogott állatok egészségügyi állapotfelmérést követően a Buda környéki erdőkbe kerülnek vissza.

Újbuda Önkormányzata megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást adta:
Magánterületen az ingatlan tulajdonosa kérheti az állatok befogásával foglalkozó cég közreműködését. Az interneten több ezzel a tevékenységgel foglalkozó társaság megtalálható, így eldönthető, hogy ki melyiket választja.
Állatok közterületen történő befogása ügyében az önkormányzathoz lehet fordulhatni. A befogás csak akkor lehetséges, ha az állat ismert helyen tartózkodik, illetve a befogó ott találja (olyan megkeresések esetében, hogy például a tegnapi éjjeli órákban a Budaörsi úton láttak egy rókát, eredményes intézkedésre nincsen lehetőség).
Amennyiben Budapest XI. kerület területén elhullott állatot (pl. rókát) látnak, úgy a 06-1-358-05-26-os telefonszámon jelenthetik.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.