Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 8. hétfő, Zoltán Nemzetközi nőnap

Varsó legkisebb kerülete az új testvérváros

Újbuda   |   2016, július 5 - 12:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda új testvérvársoa, Żoliborz Varsó 18 kerülete közül a legkisebb. 1918-ban, a Lengyel függetlenség kivívásakor alakult és nagyon jól élhető kerület. Eredetileg a lakosság nagyobb részét katonatisztek és az állami adminisztráció alkalmazottai alkották, míg napjainkban sok művész, színész, a kultúra és a politika számos képviselője lakik a kerületben, többek között Andrzej Wajda nemzetközi hírű filmrendező.

Elkezdték kidolgozni annak a testvérvárosi együttműködésnek a részleteit, amelyről június 24-én kötött megállapodást Hoffmann Tamás polgármester és Krzysztof Bugla, Varsó Żoliborz kerületének polgármestere. Krzysztof Bugla elmondta, abban állapodtak meg, hogy a kerületek együttműködését diák-csereprogramokkal indítják, szeptemberben pedig ifjúsági labdarugó tornára kerül sor 10-11 éves gyerekek részére Varsóban, melyre várják Újbuda csapatát is. Szó volt arról is, hogy Zoliborz is beindítana egy az Újbuda 60 pluszhoz hasonló idősbarát programot, amelynek kialakításában számítanak a XI. kerületi tapasztalatokra.

A két városrész között tavaly kezdődtek meg az egyeztetések, miután a lengyel-magyar kapcsolatok egyik hazai szószólója, Csúcs Halina, egy asztalhoz ültette a feleket. Az újbudai küldöttség novemberben járt Varsó legkisebb kerületében, ahol a helyi hadtörténeti múzeumot is meglátogatta Hoffman Tamás polgármester. Az előzetes megbeszéléseket a szerződés aláírása követte június 24-én.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Intenzív problémák a Szent Imre Kórházban  

Március 1-jén megszűnt a betegek fogadása és ellátása a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Kardiológia Szakági Szubintenzív részlegén. Az intézmény közlése szerint „átmenetileg, nagyon rövid időre” kényszerültek az osztályon kezelendő pácienseket más intézetbe irányítani.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.