Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 8. szerda, Ellák

Végeznek az ország első pálinkafőző mesterei

Újbuda   |   2014, május 29 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ismeretbővítő pálinkavacsorák, vadon termő alapanyagok, zöldségpárlatok és egyre igényesebb fogyasztók - ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy népszerű a Budapesti Corvinus Egyetemen két évvel ezelőtt indított pálinkamester-képzés. Az első szakmérnökök idén végeznek.

Kétéves szak elvégzése után szakmérnöki, illetve OKJ-s vizsgát tehetnek azok a hallgatók, akik idén fejezik be tanulmányaikat a Corvinus egyetem pálinkamester szakán. A képzés szerteágazó: sok területet érint a néprajztól a vámjogig, de elsősorban főzde vezetésére oktat. A tananyaghoz tartoznak a gépi technológiai folyamatok, gyümölcsismeret, közgazdaságtan valamint a marketing is. Azok a hallgatók, akik érzékszervi és gasztronómiai előadásokat is hallgatnak, a pálinkatörvény értelmében - a nemzeti tanácstól - kérhetik nevük felvételét a pálinka bírálók névsorába. 

A képzésre óriási a túljelentkezés. Az első évfolyamnál nem hirdettek felvételit, mivel húsz-harminc főre számítottak, ellenben több, mint kétszázan jelentkeztek. A képzés végül 105 hallgatóval indult el, a többiek előfelvételi jogot szereztek. A hallgatók között van aki már most készülékgyártással foglalkozik, és van aki a pálinkamarketing vagy a pálinkaturizmus területéről érkezett. Sokuk diplomamunkája is inkább doktori disszertáció, mint szakdolgozat és előfordult, hogy titkosítani kellett az írást. Erre akkor volt szükség, amikor amikor egy üzem kérésére vett részt a diplomamunka írója termékfejlesztésben. 

Új kutatási területek is születtek, nyolcan például faminták kutatására hoztak létre csoportot: tizenöt különböző fatípust szemlélnek érlelési szempontból, többféle pörköltségi változatban vizsgálva a bennük található íz-, illat- és aromaanyagokat. A Soproni Egyetem bevonásával mára több tízezres mérési mintája van a felmérésnek. A kutatócsoport – amelynek vegyészek, élelmiszer- és agrármérnökök mellett Zólyomi Zsolt világhíres parfümőr, az „orr” is a tagja – azt szeretné, ha a pálinka Magyarországon nemcsak hagyomány lenne, hanem tudomány is. Ezért - japán mintára - nem azt várják, hogy az évszázados tapasztalok meghozzák az eredményt, hanem tudományos eszközökkel, mérésekkel térképezik fel a lehetőségeket. A legfőbb cél a nemzetközi piac meghódítása. 

A kutatás során arra jutottak, hogy nyolc-kilenc paraméter határozza meg a hordós érlelést, ami függ például a hordó fájától, méretétől, töltöttségi foktól, a borpárlat alkoholtartalmától, érlelési időtől, illetve a hőmérséklettől. A brandyk, whiskyk előállításához többnyire tölgyfahordót használnak, a hazai gyümölcsök, illetve a hordókészítéshez használható honos fafajok megfelelő párosításai azonban nemcsak színesebb, különlegesebb palettát, hanem jobb minőséget is eredményezhetnek.

HL

Végeznek az ország első pálinkafőző mesterei

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.