Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 13. hétfő, Jenő

Victor Wooten SuperGroup a MomKultban

Újbuda   |   2016, szeptember 16 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ötszörös Grammy-díjas Victor Wooten a világ egyik legjobb basszusgitárosa lép fel novemberben 8-án néhány lépésnyire Újbudától. Victor Wooten Dennis Chambers, Bob Franceschini, Anthony Wellington társaságában lép fel a MoMKult-ban, a Csörsz utcában.

Victor Wooten basszusgitáros élő legenda, a hagyományos pengetési stílus esküdt ellensége, tapping- és slapping-technikája (a húrok mindenféle kézzel történő ütése-vágása) viszont lélegzetelállító, és nemcsak mint cirkuszi mutatvány: ő az egyetlen zenész a világon, aki háromszor is elnyerte a Bass Player’s Magazine “Év basszusgitárosa” címet.
Karrierje három évtizede töretlen: azon kevés zenészek egyike, akit még a ”oktató-VHS-átmásolós-kikockázós” generáció emelt a vállára, de a mai Youtube-on élő nemzedék is saját hősének érez. Bár a világ a Bela Fleck & The Flecktones tagjaként ismerte meg, ma már bármit csinálhat, a szakma és a rajongók ugyanolyan érdeklődéssel és lelkesedéssel figyelik. Egészen elképesztő dimenziókat adott a basszusgitárnak, kiterjesztve azt, ami Pastoriusszal (Jaco Pastorius a legendás Weather Reportból) kezdődött. A basszusgitár nála nem egyszerűen ritmushangszer, hanem sokoldalú, érzékeny szóló-instrumentum, amelyből a kristálytiszta üveghangoktól a vad tekerésekig bármit elő lehet csiholni – áll a MoM weblapján.

DENNIS CHAMBERS négyéves korában kezdett dobolni, soha nem tanulta intézményes formában, saját bevallása szerint minden hangszerismeret a klubokban ragadt rá. 18 évesen csatlakozott a Parliament and Funkadelic nevű bandához, amiben George Bensonnal átírta a funk alapjait. Mostanra kiforrott erőteljes, ultra-funky-s játékstílusát 1987-től kezdve olyan együttesekben csiszolgatta, mint a David Sanborn Band, a Mike Stern/Bob Berg Band, vagy John Scofield lázítóan fúziós formációi. Az eltelt évek során tagja volt többek között Michael Brecker, Bill Evans, George Duke, Stanley Clark és John McLaughlin és Carlos Santana zenekarainak.


BOB FRANCHESCINI szaxofonos, a pop szakmában is keresett. Többek között Paul Simon, Celine Dion, Ricky Martin, Lionel Richie, Chaka Khan, oldalán is feltűnő, ám elsősorban a jazz zenének hódoló legenda. Olyan világhírű muzsikusokkal játszott együtt, mint Mike Stern, Eddie Palmieri, Marcus Miller, Victor Bailey, Dave Weckl, Michel Camillo és Wynton Marsalis.


ANTHONY WELLINGTON jelenleg a világ egyik legkeresettebb és legismertebb basszusgitár-oktatója, és hosszú évek óta a Victor Wooten Band második basszusgitárosa.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.