Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. kedd, Szabina

Vigyázzunk a kicsikre is!

Újbuda   |   2020, március 23 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Minden rászoruló gyermeknek biztosítjuk a közétkeztetést - interjú Orosz Anna köznevelésért és városfejlesztésért felelős alpolgármesterrel.

Mit jelent a veszélyhelyzet a kisgyermekes családok mindennapjaiban?

A koronavírus elleni harc egyik legnagyobb nehézsége, hogy a vírus nagyon gyorsan és nagyon könnyen terjed. Ez látszik azon országok adataiból, ahol nagy mennyiségben végeznek teszteket (például Németország, Norvégia vagy Dél-Korea). Bár a betegség egyértelműen az idősebb emberekre a legveszélyesebb, a kisgyerekek esetében is kulcsfontosságú, hogy ne menjenek közösségekbe. Erre azért van szükség, mert a gyermekek akár tünetek nélkül is lehetnek hordozói a vírusnak, így azt észrevétlenül is továbbadhatják egymásnak és családjuknak.

Hogyan reagáltak Újbuda óvodái és bölcsődéi a járványügyi helyzetre?

Már a március 9-i héten elkezdtünk arra készülni, hogy eljöhet az a pont, amikor az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben is rendkívüli szünetet kell átmenetileg elrendelni. A kormány egységes intézkedésre szólította fel az önkormányzatokat, ezért a bölcsődék és óvodák (az önkormányzat fenntartásába tartozó intézmények) működésének felfüggesztését az iskolákéval (az állam fenntartásába tartozó intézmények) egy időben kezdhettük meg. Március 13-án, pénteken este jelentette be Orbán
Viktor
miniszterelnök az iskolák bezárását, mi pedig szombat, vasárnap végig azon dolgoztunk, hogy az átállás a lehető leggördülékenyebben történjen meg Újbuda intézményeiben. A teljes polgármesteri vezetés nevében mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk minden óvodapedagógusnak, óvodai és bölcsődei dolgozónak, intézményvezetőnek, minden hivatali dolgozónak és vezetőnek, aki minden percében azért dolgozott ezekben a napokban, hogy a bezárás, valamint az ügyeleti rend működtetése is a lehető legbiztonságosabb legyen az újbudaiak számára.

Mely óvodák és bölcsődék tartanak nyitva a veszélyhelyzet ideje alatt?

Az ügyeletes óvodák címe és telefonszáma elérhető honlapunkon, illetve minden intézményvezető e-mailben is tájékoztatta ezekről az információkról a szülőket. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a szülők fegyelmezetten kezelik a szituációt, és tényleg csak a legszükségesebb esetekben viszik gyermekeiket az intézményeinkbe. Erre azért is van nagy szükség, hogy az óvodapedagógusok egészségét is óvjuk.

Mi a helyzet azokkal a családokkal, amelyek számára létfontosságú a köz­étkeztetés?

Erre az első pillanattól kezdve gondoltunk. Március 17-étől kezdve hideg élelmiszercsomag formájában minden rászoruló gyereknek továbbra is biztosítjuk az étkezést. Aki az étkeztetést nem mondta le az e-Menza rendszeren keresztül, az az intézményvezető által kijelölt helyen minden nap átveheti a csomagot. A lemondás elmaradásából adódóan megmaradó élelmiszeradagokat a szociálisan rászorulók részére juttatja el az önkormányzat.

Mit üzen azoknak az újbudai kisgyermekes családoknak, amelyek most a négy fal közé szorultak?

Vigyázzanak magukra, mossanak gyakran kezet, fertőtlenítsenek. Arra is figyeljenek oda, hogy ebben a pár hétben a kicsik és nagyszüleik személyesen ne találkozzanak egymással, hogy az időseket is megóvjuk a betegségtől. És persze azt is üzenjük, hogy ha csak virtuálisan is, de tartsanak össze: nagy szükségünk lesz a közösség erejére a járvány leküzdése érdekében.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.