Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 21. csütörtök, Ágnes

Zarándokhellyé válhat a gazdagréti katolikus templom

Újbuda   |   2016, október 3 - 14:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erdő Péter bíboros szentelte fel Gazdagréten a Szent Angyalok Plébánia templomát, amelynek alapkövét eredetileg 26 éve, 1990 tavaszán rakták le. A templom belső terének kialakítását egy 2013-as kormányhatározat tette lehetővé.

A gazdagréti katolikus hívek 2002 óta járnak szentmisére a Szent Angyalok Plébánia templomába; a félig elkészült épületet akkor megáldották, felszentelésére mostanáig kellett várni. Az ország minden részéből és a határon túlról is érkeztek hívők az eseményre, közülük sokan a plébániakertben felállított kivetítőn követték az eseményeket. A szentmisét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye számos papja koncelebrálta; a szertartáson tiszteletét tette Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Hoffmann Tamás polgármester, valamint Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere is.
A Szent Angyalok Plébániatemplom apszisában a szlovén származású, Rómában élő, világhírű művész pap, Marko Rupnik hatamas mozaik alkotása került. A mű középpontjában Jézus Krisztus áll, mellette Szűz Máriával és őrangyalokkal. A bal oldalon Gábriel arkangyal látható a magyar szent koronával. A legenda szerint ő hozta el a koronát az államalapító királynak. A hatalmas értékű műalkotás elkészülését többen támogatták, köztük Gazdagrét önkormányzati képviselője Kerékgyártó Gábor is. A hatszáz férőhelyes templom, köszönhetően a lenyűgözően szép mozaik díszítésnek is, nem csak Gazdagrét, hanem egész Budapest hírnevét öregbíti, a zarándokturizmus egyik célpontjává emelheti a különösen szép környezetbe épített templomot. A BKK járatokról ezentúl a Szent Angyalok templom megállónál szállhatnak le az ide érkezők.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb illegális hulladék a Hamzsabégi úton  

Ismét illegális hulladékkal telt meg a Hamzsabégi úton lévő szelektív hulladéksziget környezete. Az Újbuda Prizma munkatársai elszállították azt és a térfigyelő kamerának köszönhetően a közterület-felügyelet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, ahogy tette ezt eddig már 11 alkalommal.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.