Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 1. csütörtök, Malvin

Zöldebb lesz a Gellért-hegy?

Újbuda   |   2020, augusztus 4 - 12:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Gellért-hegyi sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát. A másfél milliárd forintos beruházás leghamarabb 2024-ben valósul meg és előzetes becslések szerint akár évi egymilliárdos nyereséget is termelhetne – hangzott el Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes budapesti sajtótájékoztatóján. Az eseményen a sajtó képviselőinek vázolták a Gellért-hegyre vonatkozó stratégiai tervet.

A Citadella miatt a főváros egyik legkedveltebb turisztikai célpontja a Gellért-hegy, ahol óránként akár 30 turistabusz is megfordul, amely fokozott légszennyezettséget jelent az itt élők számára. A sikló megépítése a tömegközlekedést -a tervek szerint- nem fogja befolyásolni, a beruházás célja a turistabusszal terhelt forgalom enyhítése. A siklót épp ezért úgy tervezik meg, hogy képes legyen a turistabuszok forgalmát kiváltani, azaz óránként kilencszáz ember szállítását tudja majd megoldani. A beruházás összege előzetes becslések alapján nagyjából 1,5 milliárd forint lesz, átadás után viszont akár évi egymilliárd forint bevételt is hozhat, amit a főváros a zöld területek fejlesztésére szeretné fordítani.
A főváros az állammal és a kerületekkel is egyeztetett az elképzelésről, a tárgyalások továbbra is folytatódnak, a tervekhez pedig várják a lakók véleményét is, amelyet jövő héttől online kérdőív formájában fognak tudni kitölteni az érdeklődők.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a főváros pályázott az Európai Unió LIFE programjára, ahol akár 1 milliárd forintnyi támogatást is nyerhet természetvédelmi rehabilitációs célokra. Bardóczi Sándor fő tájépítész úgy fogalmazott, sikeres elbírálás esetén nemcsak a Gellért-hegy térsége, hanem a kerület több pontja, így egyebek mellett a Feneketlen-tó, Sasad, és Sas-hegy környéke is érintett lesz a zöld rehabilitációban. A pályázati eredmény kihirdetése 2021 februárjában várható.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.