Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

A Könyvhét szellemi atyjára emlékeztek

Újbuda   |   2016, június 13 - 11:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkoszorúzták Supka Géza az Ünnepi Könyvhét szellemi atyjának emléktábláját június 9-én. A 13. Újbudai Ünnepi könyvhéten megjelent az író egy korábbi kézirata, és kiállítás is nyílt írásaiból, tárgyaiból.

A 13. Újbudai Ünnepi Könyvhét nyitónapján koszorúzták meg Supka Géza régész, művészettörténész, író, újságíró emléktábláját a Bocskai út 23. szám alatt. Az eseményen részt vett többek között Bényi Eszter textilművész, Supka Géza unokája, Jankó István az újbudai önkormányzat Kulturális és Köznevelési Bizottságának elnöke, valamint Lafferton Kálmán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi tagja. Bényi Eszter az eseményen bejelentette, hogy sikerült kiadni egy a nagyapja hagyatékában talált kéziratot, és emlékére nemrég kiállítás is nyílt a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A nem sokkal halála előtt befejezett naplószerű feljegyzéseket az önkormányzat támogatásával jelentették meg Supka halálának 60. évfordulójára, a 13. Újbudai Ünnepi Könyvhétre. Az "Egy elforgácsolt tudós-élet" című alkotás önéletrajzi mű, amelyet régész kollegáinak ajánlott a szerző. A sokoldalú, ámde kezdő muzeológus a századfordulós Nemzeti Múzeum-beli életébe vezeti be olvasóját humorral. Az emlékére nyílt kiállításra, unokája Bényi Eszter gyűjtött össze 20 tablóra és 5 tárolóra való anyagot a szakmai írásokból és a személyes tárgyakból. Supka Géza kiterjedt levelezést folytatott többek között Móra Ferenccel, Bartók Bélával, Kosztolányi Dezsővel, Szabó Ervinnel. Így született írásait szerkesztett formában is lehet olvasgatni, de az eredeti leveleket is meg lehet tekinteni. A Supka Géza emlékére nyílt kiállítás június másodikáig látogatható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online formában emlékezünk meg '56-ról  

A járványveszély miatt idén elmarad a nyilvános megemlékezés a Móricz Zsigmond körtéren, de az 1956-os forradalom kitörésének 64. évfordulójáról igyekszünk méltó módon megemlékezni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.