Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. péntek, Lukács

A tavalyinál több, de drágább a kiadó lakás

Újbuda   |   2018, július 23 - 12:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapesten egy év alatt 16 százalékkal nőtt az elérhető albérletek száma a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt. Az átlagár 150 ezer forint, a garzonok 110-120 ezer forintba kerülnek havonta. Az idei nyári albérletszezon indulása július 25-től várható.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten több mint 2300 kiadó lakást hirdettek meg a tulajdonosok a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt (július közepén). Ez a múlt év azonos időszakához képest 16 százalékkal nagyobb kínálatot jelent, de a közvetítők kínálatát is figyelembe véve Budapesten több mint 8300 kiadó lakóingatlan közül válogathatnak a fiatalok. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a kínálatbővülés ellenére az árak néhány százalékkal emelkedtek a különböző kerületekben. (Az országos kínálat is 9 százalékkal bővült, jelenleg több mint 13 ezer kiadó lakóingatlan áll az albérletkeresők rendelkezésére.) A kínálat bővülése annak is köszönhető, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt az elmúlt években rengeteg befektető vásárolt ingatlant kiadási céllal, akik jellemzően a felvételi ponthatárok ismertetése idején hirdetik meg azokat. A legtöbb bérleti szerződést egy éves határozott időre kötik, így azok is most keresnek kiadó lakást, akik évek óta az adott városban tanulnak vagy már befejezték felsőoktatási tanulmányaikat.

Budapesten átlagosan 150 ezer forintért kínálják az albérleteket, de a bérleti díj függ az alapterülettől és az elhelyezkedéstől. A 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésű garzonok bérleti díja 9 százalékkal nőtt (120 ezer forintra), a hasonló méretű panellakásoknál 10 százalékkal emelkedett 110 ezer forintra. Legdrágább az V. kerület, ahol a 120 négyzetméternél kisebb lakások átlagos bérleti díja 248 ezer forint, a legolcsóbb pedig a XXIII. és a XVII. kerület, amelyekben 105, illetve 110 ezer forintnál járt az átlagár a ponthatárok kihirdetése előtt.

Balogh László szerint alternatívát jelenthet a diákok számára, ha többen összeállnak és nagyobb, akár 3-5 szobás lakást vesznek ki közösen. Ezeknek a lakásoknak ugyanis a teljes bérleti díja nem annyival magasabb, mint amennyivel nagyobb az alapterületük, és mivel ez az összeg és a rezsi is többfelé oszlik, így olcsóbban kijön a lakásbérlés.

Budapesten a jó tömegközlekedéssel rendelkező külső kerületeken is érdemes elgondolkodni az albérletkeresésnél. Ezek ugyan távolabb lehetnek az adott egyetemtől, de cserébe olcsóbbak, bár több időt és pénzt kell fordítani a közlekedésre.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.