Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Adóbevallás: már csak egy nap!

Újbuda   |   2014, május 19 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az adóhivatal és a posta is tovább tart nyitva kedden az adóbevallás miatt. Kedd éjszaka ugyanis lejár a személyi jövedelemadó ívek beadásának és az adó megfizetésének határideje. A kitöltött és aláírt bevallás benyújtható a NAV ügyfélszolgálatain, feladható postán, vagy elküldhető az Ügyfélkapun keresztül is.

Kedden éjfélkor lejár az szja-bevallások benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Tavaly összesen 4,6 millió szja-bevallást dolgozott fel a NAV. Az összes beérkezett idei és tavalyi adat között időarányosan nincs jelentős változás, május közepéig nagyjából a mostanihoz hasonló számban nyújtottak be bevallást az adózók.

Az idén a legutóbbi, május 13-i adatok szerint a beérkezett 1353-as önbevallásból 818 ezer teljes adattartalmú, 852 ezer csökkentett adattartalmú, adónyilatkozatból ("söralátét-bevallás") pedig 23 ezer érkezett az adóhatósághoz. A NAV-ra 356 ezren bízták bevallásuk elkészítését, ezek adatait azonban csak május 20-a után lehet véglegesíteni, mert keddig még bárki dönthet úgy, hogy mégis önbevallást tesz.

A beérkezett bevallások 35 százaléka elektronikusan érkezett, míg tavaly még csak 32 százalékuk. A papíron benyújtott bevallások háromnegyede a NAV internetes kitöltő programjával készült. Az adózók nem csak befizetnek, vissza is igényelnek adót, eddig 355 ezer adózónak 20,7 milliárd forintot fizettek vissza, ebből 3,5 milliárdot utaltattak az adózók önkéntes pénztári vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára - közölte az MTI érdeklődésére az adóhatóság.

Május 20-án, kedden a NAV központi ügyfélszolgálatai (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35., XIII. kerület, Kresz Géza utca 15. és Dózsa György út 128-130, valamint XIV. kerület, Gvadányi út 69.) hosszabb nyitva tartással, 8.15-től 18 óráig várják az adózókat. A megyei adóigazgatóságok központi ügyfélszolgálatai ugyancsak este 18 óráig tartanak nyitva. A NAV Általános Tájékoztató Rendszerének (TCC) munkatársai az ingyenesen hívható 06-40/42-42-42-es kékszámon 8.30-tól 18 óráig fogadják a hívásokat.

A Magyar Posta Zrt. a szja-bevallási határidő utolsó napján több helyen szintén hosszabb hivatali idővel várja az ügyfeleket. Az éjjel-nappali budapesti Fogarasi úti Tescó postáján kívül, a budapesti 62-es posta (Nyugati pályaudvar) és a 72-es posta (Keleti pályaudvar) is éjfélig, míg a 114-es (Mammut Bevásárlóközpont) 21 óráig fogadja az adózókat. Valamennyi megyeszékhelyen lesz legalább egy, este 8-ig nyitva lévő postahivatal.

A Magyar Posta a küldemény felvételét a tényleges felvételi dátummal ismeri el. Ezért ha valaki kedd este éjfél előtt érkezik a hivatalba, ám küldeménye felvételére már éjfél után kerül sor, kicsúszik a határidőből, mert a postára adás dátumaként május 21-et rögzít a rendszer. Ha valaki május 20-áig önhibáján kívül nem nyújtja be bevallását, akkor az akadály megszűnése után 15 napig megteheti azt, egy igazolást mellékelve a késésről. Ellenkező esetben mulasztási bírságra számíthat.

Újbuda

  már csak egy nap!

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.