Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Arc és lélek Czóbel módra

Újbuda   |   2015, február 27 - 16:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Néhány lépésre egykori műtermétől, a Balassi Intézetben nyílt meg a huszadik századi magyar festészet egyik legnagyobb alakja, Czóbel Béla portrékiállítása. A tárlat, melyet a festőművész egykori modellje, Kratochwill Mimi nyitott meg, május 3-ig látható a Somlói úti épületben.

"Sokan rácsodálkoznak arra, hogy Czóbelnek az emberi ábrázolásait akartuk bemutatni ezzel a tárlattal, pedig pályáját végigkísérte a portréfestészet. Számunkra egyértelmű volt, hogy ezt az oldalát szeretnénk kiemelni, mert ezekkel az alkotó különböző művészeti korszakait is értelmezhetjük " - mondta Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója.

A kiállítás anyagát a - művész hagyatékának jelentős részét őrző - szentendrei Ferenczy Múzeum gyűjteményéből válogatták össze, valamint egy magántulajdonban lévő remekmű is bekerült. Figyelemre méltó a Mimi című portré, amelynek modellje a Gazdagréten élő művészettörténész, Kratochwill Mimi volt, akit jó barátság fűzött a művészhez. Elmesélte, hogy Czóbel szerint a festmény annyira jól sikerült, hogy annak múzeumban a helye. - Szó volt arról, hogy fest nekem egy másik portrét, de erre sajnos már nem került sor – mondta a volt modell. A művésznek igaza volt, a portré olyan népszerű lett, hogy a Magyar Posta bélyegen is megjelentette.

Czóbel könnyen kötött barátságot és segítőkész volt, barátai közé sorolhatta Dunoyer de Segonzac-ot, Georges Braque-ot, Pablo Picassót és a Fauves-ok csoportjának több tagját. Ellenben nem szerette a kicsinyességet.

Arc és lélek Czóbel módra

Kratochwill Mimi művészi látásmódjára nagy hatást gyakorolt Czóbel Béla, ő pedig több későbbi modelljét is köszönheti a művészettörténésznek. A róluk készített portrék szintén megtekinthetők a Balassi Intézet tárlatán.

Czóbel Béla a 20. század egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert művésze volt. Megfordult a világ számos táján, így többek között Párizsban, Berlinben, Bergenben is, de végül Szentendrén telepedett le. Sok időt töltött Újbudán, a Kelenhegyi úti műteremházban készített alkotások közül is szerepel néhány az Arc és lélek című tárlaton.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda visszaszerezte a támogatást  

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere megvédte a gyermek-egészségügyi centrumot - 85 ezer gyereket lehet így sokkal magasabb színvonalon ellátni – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye –

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.