Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 31. szombat, Farkas

BUBI: hamarosan élesben

Újbuda   |   2014, július 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A MOL Bubi minden funkciója idővel megtanulható, ezt mutatja a tesztelés első néhány napja. Gyűlnek a tapasztalatok, naponta mintegy 2000 kerékpár-bérlés történik a budapesti közbringa rendszerben.

A nyilvános próbaidőszak indulása óta mintegy ezer tesztelő kötött szerződést a BKK-val, és próbálta ki Budapest közbringáit. A BKK ügyfélközpontjaiban 5-10 perc alatt kötöttek szerződést és többségük már teljesítette is az előírt legalább tízszer 10 perces bringahasználatot. Az észrevételek többnyire technikai jellegűek voltak. Ezek alapján a BKK már dolgozik a rendszer „parkolás” és „visszaadás” funkcióinak egyszerűsítésén, mivel néhány alkalommal a kerékpár úgymond „eltűnt a rendszerből”. A társaság szerint a tesztelők ilyenkor figyelmetlenül „parkolás” funkción hagyták a biciklit, és a tesztelés idejére biztosított virtuális egyenleg lemerült, a rendszer pedig letiltotta hozzáférését a kerékpárokhoz. Lapunk úgy tudja, hogy arra is volt példa, amikor lefagyott a szoftver és ezért nem lehetett az egyébként már helyére került biciklinél beállítani a visszaadás funkcióját.

A rendszert és a bicikliket üzemeltető Közbringa Kft. dolgozik azon is, hogy a kormány infótábláinak rögzítésére jobb megoldást találjon, mivel a tesztelés során néhány tábla letörött. A biciklik kopóalkatrészeit szükség szerint cserélik a szakemberek.

Sokan jelezték, hogy a kerékpárok nehezek, egyes felhasználók azt tapasztalták, hogy „a kerékpár nem gurul rendesen”. A BKK közleménye szerint a MOL Bubi bringái megerősített vázzal, strapabíró és a pesti útviszonyokat jól tűrő tömörgumikkal készültek. Ezek a fedélzeti számítógép, az elektromos lakat, az akkumulátor miatt nehezebbek a hagyományos bicikliknél, de tömegük nem akadályozza használatukat, ennek ellenére a társaság vizsgálja más típusú tömör abroncs használatának lehetőségét - mondják. A tesztidőszak végére a váltóvédő burkolat is minden közbringára felkerül majd.

A rendszer alapvetően megfelelően működik a fenti kisebb technikai kérdésektől eltekintve, az éles üzem beindítására is rövidesen sor kerül - állítja a BKK.

Újbuda

 hamarosan élesben

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.