Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Együttműködés az egészséges táplálkozásért

Újbuda   |   2014, április 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Stratégiai együttműködés jött létre a magyar értékek, az egészséges táplálkozás és a korszerű gyermekétkeztetés népszerűsítése érdekében. Erről állapodott meg a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Budapest Főváros Kormányhivatala. Az aláíráson a Mintamenza program eredményeiről is beszámoltak.

Az egyezség szereplői vállalták, hogy részt vesznek az egészséges táplálkozás és étrend, a korszerű gyermekétkeztetés és közétkeztetés, a magyar hagyományok és termékek, a helyi beszállítók és őstermelők termékeinek, valamint a bioélelmiszerek népszerűsítésében és terjesztésében. Ezek megvalósításához közös programokat és mintaprogramokat dolgoznak ki, megteremtik a jogi, gazdasági kereteket és koordinálják a programban szereplők munkáját. A megállapodást Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke és Pesti Imre Budapest Főváros kormánymegbízottja írta alá.

Pesti Imre, a főváros kormánymegbízottja közölte: jelenleg 2 millió ember érintett a közétkeztetésben - nagyjából 500 ezer a fővárosban - ezért különösen fontos hogy az egészségügyi mutatók javuljanak. A kormányhivatal segítette a Mintamenza Program országos és budapesti elterjesztését, amelynek ajánlásait a közétkeztetéssel foglalkozók figyelembe veszik. Hozzátette: valamennyi csatlakozott konyhán javulás tapasztalható, a nyersanyagok felhasználása kedvező irányban mozdult. Kevesebb száraztésztát, hústerméket, jóval több zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket kapnak a gyermekek. Budapesten eddig egy központi bölcsőde, 31 óvoda és 18 iskola, illetve az őket ellátó szolgáltatók vesznek részt a Programban.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége szakmai elnöke, a Mintamenza Program vezetője elmondta: a 2010-ben indult programhoz több mint 250 település, több mint ezer konyhája csatlakozott, és hétszázezren étkeznek a Mintamenza Program szerint.

A program ajánlásokat fogalmaz meg, melyeket az önkéntes csatlakozók fokozatosan vezetnek be. A vállalt feladatok betartását folyamatosan kontrollálják. A javaslatok között szerepel a természetes nyersanyagok használata, a szezonalitás elvének gyakorlása, de a konyháktól azt is elvárják, hogy helyi alapanyagokból dolgozzanak. A program olyan konyhatechnológiákat ajánl, melyekkel megőrizhető az ételek vitamin- és ásványi anyag tartalma. A Mintamenza előnye, hogy nem drágítja a közétkeztetést – tette hozzá a programvezető.

A kezdeményezés segítségével idén a vadhús, és a szálkamentes magyar hal is bekerül a magyar menzákra, de az előírásokban megemelik a tej, a zöldség és a gyümölcs fogyasztásának mértékét is.

Fontos a helyi termelésű élelmiszerek bevonása a közétkeztetésbe, ami a magyar élelmiszertermelés nagy és megbízható felvevőpiaca - ismertette Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Közlése szerint eddig 43 együttműködési megállapodást kötöttek, egyebek között szakmai szervezetekkel, vagy felsőoktatási intézményekkel. Fontos közös céljuknak nevezte azt is, hogy a magyar termék, mint márka megjelenjen, ennek érdekében közös rendezvényeket szerveznek.

T.D. - ÚjbudaTV/MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.