Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. péntek, Nándor

Eseményekben gazdag év Újbudán

Újbuda   |   2017, december 28 - 11:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda ünnepi számában 2017 fontosabb eredményeiből szemezgettünk – az egészségügyi és sportfejlesztésektől egészen egy világbajnoki ezüstéremig.

Gyermek-egészségügyi központtal bővül a kerület

Csaknem kétmilliárd forintból valósul meg a Gyermek-egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet Újbudán. Jelenleg évente átlagosan negyvenezer gyermeket látnak el a kerületben, ez a szám az egészségügyi központ működésbe lépése után több mint duplájára, százezerre is nőhet. A kormány által nyújtott összegből felújítják és korszerűsítik az intézménynek helyet adó ingatlant, az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épületét. Az orvosi felszerelések finanszírozását az önkormányzat vállalta magára.

Új városrész épül a Duna mentén

Júniusban tették le a BudaPart alapkövét – ez a beruházás több ütemben újítja meg az egykor virágzó, ma elhagyatott Duna-parti ipari területek egy részét. A 26 milliárd forintos fejlesztés első ütemében két lakóépület készül el, ezzel egyidőben kezdődik a mintegy húszezer négyzetméteres BudaPart Offices „C” létesítményének kivitelezése. A ma is kerületi székhellyel rendelkező Mol-csoport ragaszkodik Újbudához, így a BudaParton építi meg új székházát Mol Campus néven, amely a tervek szerint a régió legmodernebb, legkorszerűbb, leginnovatívabb irodaháza lesz.

Megújul a kerület jelképe

A ciszterci rend 310 millió forint támogatást kapott a budai Szent Imre-templom felújítására: ennek részeként renoválják a Gellért-hegy felőli, megsüllyedt épületblokkokat, a templom homlokzatát és belső tereit is. Az elmúlt esztendőkben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 13,5 millió forint hozzájárulásban részesült, amelyet különböző programjaira, kisebb beruházásokra fordíthatott.

Önkéntes központ a 60+ programnak

Az Újbuda 60+ Program célja az időskor aktív és teljes megélése, amit a szervezők mozgásos, mentálhigiénés és szociális programokkal támogatnak, miközben a modern világban is segítik az eligazodást. A program résztvevői májustól a Kérő utcai Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban intézhetik ügyeiket. A Norvég Alap szponzorálásával tavaly indult önkéntes projekt keretében lehetőség nyílt a programot kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére: a Kérő utcai épületet sikerült úgy megújítani és bővíteni, hogy eredeti funkcióját is meghagyták.

Jövőre már az Etele térig visz az 1-es villamos

Novemberben megkezdődtek az 1-es villamos meghosszabbításának munkálatai, így a tervek szerint 2018 végére teljessé válik a vonal infrastruktúrája. A mintegy 1,7 kilométer hosszú új pálya az Etele út közepén vezet, rákanyarodva a Somogyi útra, egészen az Etele térig. A villamosvonal fejlesztéséhez komplex köz- és zöldfelületi beruházás is társul: megújul a Tétényi út és Fejér Lipót utca közötti park és játszótér, az Etele út északi oldalán a Somogyi út és Bártfai út közötti szakaszon található park, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sáv is.

A 77 Elektronika nyerte az idei Magyar Innovációs Nagydíjat

A 17. alkalommal átadott Magyar Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a gyógyászatban használt félautomata vizeletanalizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Az elismerést Zettwitz Sándor ügyvezető Kövér Lászlótól márciusban vette át a Parlamentben. Az esztendő második fele is emlékezetes marad a csaknem száz fejlesztőmérnököt foglalkoztató cég életében, hiszen októberben adták át a több mint egymilliárd forintos beruházással létrehozott kutatási, fejlesztési és innovációs központot.

Dzsúdóközpont Gazdagréten, futókör és fitneszpark Sasadon

Széleskörű kormányzati és önkormányzati összefogásnak, valamint a Magyar Judo Szövetségtől, illetve a szülőktől érkező támogatásnak köszönhetően nyílt meg év elején az Budai Judo Akadémia. A Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola épületének bővítésével létrehozott, 800 négyzetméter alapterületű akadémia minden igényt és korosztályt képes kiszolgálni, egészen a világversenyekre való felkészítésig. További sportolási lehetőségekkel is bővült a kerület, amikor májusban átadták a Szent Adalbert téri játszótér köré épült futópályát és fitneszparkot.

Világbajnoki ezüst

Verrasztó Dávid a 2017-es a budapesti úszó-világbajnokság zárónapján, a 400 vegyes fináléjában szerzett ezüstérmet a Duna Arénában. A kerületünkben élő úszó 2016-ban kapta meg az Újbuda Kiváló Sportolója elismerő címet felnőtt kategóriában.

Fotó: mti

T. N. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját  

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.