Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 6. csütörtök, Ivett, Frida

Finisszázs a Karithy Szalonban

Újbuda   |   2017, október 16 - 13:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közel egy hónapon keresztül voltak láthatók Miksa Bálint különleges technikával készült képtárgyai a Karinthy Szalonban. Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó Befoglalhatatlan című kiállítás zárásaként Schneller János művészettörténész, galériavezető beszélgetett az alkotóval.

A finisszázson sok érdekes információ elhangzott Miksa Bálintról, különleges hatást keltő, térben is látványos lebegő képeinek keletkezéséről. Az alkotó elmondta, a „Befoglalhatatlan” alkotásainak készítésekor az is vezérelte, hogy érzékeltesse annak hatását, „mintha a széleken megfagyott volna a levegőbe felvitt festék”. Hozzátette: a négyszögletes festmények könnyen installálhatók a jellemzően derékszögű falakon. A művészeti oktatás több évszázados hagyománya is ezekben a szokványos formákban tanít komponálni, hiszen a klasszikus felfogás a festményre általában egyfajta ablakként tekint. Miksa Bálint rámutatott, hogy az ősember szabálytalan barlangfalakon, különösebb kompozíciós szándékok nélkül is tudott izgalmas és érvényes műveket létrehozni.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Nagyon fontos feladatunk a szemléletformálás  

Újbuda Önkormányzata saját programokkal is fellép mindenféle hátrányos megkülönböztetés ellen. A kerület esélyegyenlőségi koncepciójáról, terveiről Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel beszélgettünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.