Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 6. csütörtök, Berta, Bettina

Fókuszban a magyar grafika

Újbuda   |   2019, február 6 - 15:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar grafikáé lesz a főszerep a BÁV február 13-i aukcióján, amelynek 231 tétele között olyan művészek alkotásai szerepelnek, mint Barabás Miklós, Boromisza Tibor, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Mednyánszky László vagy Egry József.

A kortárs művészeket az árverésen többek között az Iparterv-csoport neoavantgárd képzőművészei és a nemzetközileg is ismert Maurer Dóra mellett ef Zámbó István munkái képviselik - közölte az aukciósház.
Az árverésen Boromisza Tibor kikötőt ábrázoló akvarellje 28 ezer forintról, egy téli tájképe 55 ezer forintról indul, Barabás Miklós kisméretű akvarell portréja pedig 480 ezer forintos kikiáltási áron szerepel a tételek között.
Aba-Novák Vilmosnak hét grafikájára lehet majd licitálni, amelyek közül a rézkarcok 30-75 ezer forint közötti, míg a szabadkézi tusrajza 220 ezer forintos árról indul.
Gulácsy Lajos a Szerelem Na'Conxypanban című vegyes technikával készült erotikus rajza 780 ezer forinttal az árverés legdrágább tétele lesz, de az itáliai emlékeit megörökítő ceruzarajzához akár már 95 ezer forinttól is hozzá lehet majd jutni.
Czóbel Béla, Mednyánszky László, Szőnyi István, Egry József, Kádár Béla, Scheiber Hugó egyedi rajzaira és akvarelljeire, Patkó Károly és Uitz Béla rézkarc-kollekcióira, valamint Gross Arnold színes grafikáira is kedvező kikiáltási ártól lehet licitálni.
Az élő kortársak közül az elmúlt évben ef Zámbó István volt a legkedveltebb a BÁV-nál, festményei három alkalommal is megközelítették a kétmillió forintot. A grafikai árverésen a gouache technikával készített Lakatlan szívek és Dali elégett gyufaszállal című szürreális alkotásait lehet megvásárolni 100 ezer forinttól.
Az idén ötvenéves jubileumukat ünneplő Ipartervesek csoportját mások mellett Hencze Tamás Kalligráfiája, valamint Lakner László és Nádler István rézkarcai képviselik. Major János Cynthia kacsája című vegyes technikával készült grafikája a művész korabeli technikai kísérleteinek egyfajta összefoglalója. Az alkotás 40 ezer forintról indul.
Az árverés zárótétele Maurer Dóra a Szélben című rézkarca lesz, amely 120 ezer forint kikiáltási áron szerepel a tételek között, de a művész absztrakt triptichonjára is lehet majd licitálni.
A grafikákat február 11-ig ingyenes aukciós kiállításon lehet megtekinteni a BÁV Apszistermében.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.