Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Fontos a patikusok szerepe a prevencióban

Újbuda   |   2015, június 5 - 10:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fehérvár Gyógyszertár volt a XII. Patika Nap házigazdája a Szent Kristóf Szakrendelőben. Az eseményen szóba került egy esetleges Patika Klub létrehozása is, melyhez a szakrendelő adná a helyszínt.

Az országos Patika Nap időpontja minden év júniusának első szerdája, ám a Magyar Gyógyszerész Kamara területi szervezetei megyei rendezvényeket is szerveznek. Sok gyógyszertár tart ilyenkor nyílt napot, amire programokkal is készülnek. Újbudán a kerület gyógyszerészei és orvosai mellett Király Nóra alpolgármester is részt vett az eseményen.

A kamara a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel együtt, a Népegészségügyi Programhoz kapcsolódva kiemelt rendezvénnyé tenné a Patika Napot. Nemcsak egy alkalomhoz kötődne, hanem éves eseménnyé válna. – Ennek szakmai töltete beépülne a gyógyszerészek mindennapi munkájába – mondta Hetényi László, a Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti elnöke.

Eszerint a most következő év kiemelt témája a gyógyszertárak szerepe az allergia elleni küzdelemben. Nem elég a reklámokból, ismerősöktől való tájékozódás a választáshoz, hanem a gyógyszerészeknek erkölcsi kötelességük figyelmeztetni a betegeket a vizsgálatok fontosságára – állítják a szakértők. Úgy vélik, először meg kell állapítani az allergia okát és mértékét, majd ezt követően lehet célirányos gyógyszeres kezelést alkalmazni. Ellenkező esetben súlyos következményekkel, például asztma kialakulásával is lehet számolni. Kiemelt téma még a vitamin-, nyomelem és ásványi anyag fogyasztása is, ezért felhívják a figyelmet ezek mérsékelt és racionális alkalmazására. Azaz, hogy orvosi javaslat alapján válasszunk. Hangsúlyozzák azt is, hogy elsősorban a helyes, egészséges táplálkozásra kell törekedni.

Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő igazgatója szerint a Házi Orvosi Klub mintájára Patika Klubot is érdemes volna létre hozni a kerületben, melyhez szívesen biztosít helyet a szakrendelőben.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.