Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Fotókiállítással nyitott Albertfalván a Kályha Galéria

Újbuda   |   2015, április 9 - 14:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Merza Gábor fotókiállításával nyílt meg az Albertfalvi Közösségi Ház nemrég megújult kiállítótere, a Kályha Galéria. Az átalakult galéria a ház korábban lakótérként funkcionáló felső szintjén kapott helyett; melyről az ott található, különleges hangulatot árasztó cserépkályha is árulkodik.

A Kályha Galéria megnyitását Merza Gábor Budapest című fotókiállításával ünnepelték az albertfalviak. A neves filmes, színész, tanár és fotográfus a fővárosról formabontó módon, mobiltelefonnal készített felvételeit nagyította ki és mutatja be a galériában.

A megnyitóbeszédet Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező, színész, humorista mondta, aki évtizedek óta dolgozik együtt a kerületből származó művésszel. Merza nevét a kultúrát kedvelő gazdagrétiek is jól ismerhetik, hiszen ő alapította Rét Galériát, és korábban a városrész kulturális életének is aktív szervezője volt.

A humorral gazdagon átszőtt, vidám megnyitón sokan gyűltek össze és ünnepelték, hogy újabb kulturális térrel gazdagodott a XI. kerület. Ahogy Farkas Zsolt, az intézmény művészeti referense elmondta, olyan kulturális, közösségi teret kívántak megteremteni, ahol az emberek jól érzik magukat, és amely a művészi élmények befogadásán túl alkalmas az elmélyült beszélgetésekre is.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.