Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. szerda, Tekla

Ideiglenesen átszervezik a forgalmat a főváros egyik legzsúfoltabb kerékpárútján

Újbuda   |   2019, június 19 - 14:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult Budapesten is a 3 éves, Cities-4-People elnevezésű kutatás-fejlesztési projekt. Olyan közlekedési megoldásokat tesztelnek, amelyek a későbbiekben jó példaként szolgálhatnak más európai városok számára is, de figyelembe vehetők a budapesti tervezési folyamatok során is. Az autósokat próbaképpen a villamossínekre terelik két hétvégére a Rudas fürdőnél.

A projekt budapesti célterülete a Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti budai szakasza. A projektben most a kerékpározást és gyaloglást segítő ideiglenes forgalomtechnikai átalakítás következik, ami a Szent Gellért rakparton a Magyar Kerékpárosklub (MK) javaslata alapján kerül megvalósításra - írja a BKK oldala.

Az újfajta forgalmi megoldást június 22-én és 23-án végzik. A helyszín nem véletlen, hiszen a budai felső rakpart gyalog- és kerékpárútjának egyik legszűkebb szakasza az Erzsébet híd és a Szabadság híd között található.

A létesítmény a budai oldal legfontosabb észak-déli kerékpárforgalmi útvonalának része, továbbá a Duna menti panorámának is köszönhetően nagy a gyalogosforgalom. A szűk sáv jobb kihasználása miatt a következőket próbálják ki.

A Szabadság híd és a Rudas gyógyfürdő villamosmegálló közötti szakaszon az északi irányú gépjárműforgalom a villamossínekre lesz terelve.

A felszabaduló forgalmi sávon kétirányú kerékpárutat használhatnak majd a kerékpárral közlekedők. Így a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom számára is nagyobb hely áll majd rendelkezésre.

A két hétvégén át tartó kísérletről a C4P@budapest.hu e-mail címre várják a véleményeket és észrevételeket.

A tapasztalatok, a beavatkozás népszerűsége alapján a Fővárosi Önkormányzat vizsgálja a beavatkozás alkalmazásának lehetőségét további hétvégéken, esetleges összekötését a júliusra tervezett Szabihíd eseménnyel is. A Budapest Portálon megtalálható Cities-4-People projekt információk ezen a linken érhetők el.

forrás:hvg.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz!  

Ma van az Európai Autómentes Nap. Célja, hogy népszerűsítse az alternatív közlekedési megoldásokat: tömegközlekedést, biciklizést, gyaloglást, mely révén egy kis lépést tehetünk a karbonsemleges Európa felé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.