Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Ideiglenesen átszervezik a forgalmat a főváros egyik legzsúfoltabb kerékpárútján

Újbuda   |   2019, június 19 - 14:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult Budapesten is a 3 éves, Cities-4-People elnevezésű kutatás-fejlesztési projekt. Olyan közlekedési megoldásokat tesztelnek, amelyek a későbbiekben jó példaként szolgálhatnak más európai városok számára is, de figyelembe vehetők a budapesti tervezési folyamatok során is. Az autósokat próbaképpen a villamossínekre terelik két hétvégére a Rudas fürdőnél.

A projekt budapesti célterülete a Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti budai szakasza. A projektben most a kerékpározást és gyaloglást segítő ideiglenes forgalomtechnikai átalakítás következik, ami a Szent Gellért rakparton a Magyar Kerékpárosklub (MK) javaslata alapján kerül megvalósításra - írja a BKK oldala.

Az újfajta forgalmi megoldást június 22-én és 23-án végzik. A helyszín nem véletlen, hiszen a budai felső rakpart gyalog- és kerékpárútjának egyik legszűkebb szakasza az Erzsébet híd és a Szabadság híd között található.

A létesítmény a budai oldal legfontosabb észak-déli kerékpárforgalmi útvonalának része, továbbá a Duna menti panorámának is köszönhetően nagy a gyalogosforgalom. A szűk sáv jobb kihasználása miatt a következőket próbálják ki.

A Szabadság híd és a Rudas gyógyfürdő villamosmegálló közötti szakaszon az északi irányú gépjárműforgalom a villamossínekre lesz terelve.

A felszabaduló forgalmi sávon kétirányú kerékpárutat használhatnak majd a kerékpárral közlekedők. Így a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom számára is nagyobb hely áll majd rendelkezésre.

A két hétvégén át tartó kísérletről a C4P@budapest.hu e-mail címre várják a véleményeket és észrevételeket.

A tapasztalatok, a beavatkozás népszerűsége alapján a Fővárosi Önkormányzat vizsgálja a beavatkozás alkalmazásának lehetőségét további hétvégéken, esetleges összekötését a júliusra tervezett Szabihíd eseménnyel is. A Budapest Portálon megtalálható Cities-4-People projekt információk ezen a linken érhetők el.

forrás:hvg.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.